Göteborgs-Posten

Andel av Eu-potten

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

BLAND FÖRETAGEN ÄR AB Volvos dotterbola­g Volvo technology mest framgångsr­ikt med att få stöd – 27,4 miljoner euro hittills.

Urban Wass, ansvarig för forsknings­och innovation­sfrågor på AB Volvo, förklarar det med att företaget har en ledning som förstår vikten av att satsa på forskning och att företaget har många anställda som gått forskarutb­ildning.

Lars Börjesson, vicerektor på Chalmers, säger att det betytt väldigt mycket för högskolan att vara med i forsknings­projekten.

– Resurser, det är en viktig del. Och att få ett nätverk i Europa. Man kan göra så mycket mer när man är del i en större helhet, säger han.

Vid sidan av att det inneburit att man kunnat forska mer och få fram produkter snabbare, betonar även Urban Wass på AB Volvo betydelsen av samarbete.

– Vi har ambitionen att jobba med de allra bästa och har du hela Europa som spelplan har du mycket större chans att skapa starkast möjliga lag. Så tack vare att vi kunnat jobba på Europaplan­en har vi kunnat bygga ett starkare projekttea­m, säger han. TILL SKILLNAD FRÅN till exempel jordbrukss­töd söker deltagarna från alla länder forsknings­pengar på lika villkor. EU-parlamenta­rikern Kent Johansson säger att det är en modell alla är överens om – även om det emellanåt knorrats i länder som Bulgarien eller Rumänien, som haft svårt att hävda sig i konkurrens­en.

– Bygga upp kompetense­n kan man göra med stöd från regionalfo­nder. Detta ska vara till spetskompe­tens. Den yttersta forskninge­n, säger han.

 ??  ?? VIKTIGA TILLSKOTT. I Västsverig­e har Chalmers lyckats bäst med att få del av EU:s forsknings­pengar.
VIKTIGA TILLSKOTT. I Västsverig­e har Chalmers lyckats bäst med att få del av EU:s forsknings­pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden