Göteborgs-Posten

Dags att göra om rankningen – för lagets skull

- Mattias Balkander

Det är nu konstatera­t. IFK Göteborg håller. Men faller på egen prestige?

Prestige som i prestigevä­rvningar. Mikael Stahres favorit Daniel

Sobralense spelade bort sig mot Malmö FF, dök upp som gubben i lådan – när Pontus Farnerud tvingades bryta i slutet av första halvlek – och spelade, enligt mitt sätt att se på saken, bort sig igen mot

Åtvidaberg.

Elitfotbol­l innehåller två skolor. Den offensiva, där risktagand­e uppmuntras, där felpass accepteras och modet att våga testa igen avgör slutresult­atet.

Eller det trygga, försiktiga, med lag utan artister, grupper utan våghalsigh­et.

Jag föredrar det första, älskade Mutumbas läckra Asp-dragning häromdagen, men förespråka­r samtidigt sansen och balansen.

Daniel Sobralense är en offensiv spelare. En spelare som har till uppgift att hitta in med avgörande passningar och som med finter och dragningar skall skapa ytor för sig själv och sina medspelare. Med sans. Och balans. Jag tycker, helt ärligt, inte att den till IFK Göteborg i fjol värvade brassestjä­rnan Sobralense bidrar tillräckli­gt till offensiven för att tillåtas riskera det kollektiva för det individuel­la. Bolltramp och temposänkn­ing. Tappade bollar med laget på väg fram. Gång på gång. I match efter match.

Mikael Stahre vet vad han gör och behöver inte höra det här från mig, men jag tar chansen ändå: Gör om rankningen. Sätt in Sam Larsson om Pontus Farnerud inte kan. Gör det för lagets skull, för din egen skull och för de supportrar som nu på allvar börjar känna doften av medalj, rentav guld, i slutändan.

För det är som Stahre själv uttrycker saken förstås så att det lag som bäst klarar av att resa sig efter

motgång – som Malmö mot öster i går, som IFK mot Malmö senast – tar hem det här till slut. Som ni vet står jag fast vid

Andreas Alms AIK tills motsatsen är bevisad. Att endast 7 000 tog sig till

Gamla Ullevi för att se Åtvidaberg är en sak, men motståndar­en borde locka mer än ”årets sämsta hemmasiffr­a”, nu när varje poäng blir avgörande i ”jämnaste guldracet på åratal”. Hand upp ni som

valde Liverpool-Manchester United på tv i stället! Tre fjärdedela­r av IFK Göteborgs ursprungli­ga backlinje för 2013 – Mattias Bjärsmyr, Mikael

Dyrestam och Ludwig Augustinss­on – följde matchen från läktarplat­s och blev sannolikt lika paffa som vi andra när Kjetil Waehler iklädde sig rollen som målskytt – och segerorgan­isatör.

Waehlers tyngd, duellspel och beslutsamh­et är det mest bestående från Gamla Ullevi den här gången.

Dessutom kan vi gott lyfta fram tänkbara högerbacks­vikarien i de kommande VM-kvalen, vänsterbac­ksvikarien Adam Johansson, lite extra. Han såg, om Erik Hamrén möjligen undrar, lite hungrigare, lite rappare och lite piggare ut, mot Åtvidaberg.

Det finns nu tid att slicka eventuella sår, läka eventuella höfter (Pontus Farnerud) och när allsvenska­n gör omstart – för IFK:s del mot Halmstad 15 september – sker det sannolikt med både Augustinss­on, Bjärsmyr, Dyrestam, Farnerud och Marcus Sandberg tillgängli­ga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden