Göteborgs-Posten

SÅNGERNA I CENTRUM

-

MuSIk: Det skulle inte bli någon skiva i år. Han tänkte ta det lugnt, kanske pilla med en kommande samlingspl­atta.

– Peter LeMarc fick mig på andra tankar, säger göteborgar­en David Urwitz, aktuell med sitt nya album. Tanken var att Peter LeMarc skulle spela munspel på en av David Urwitz låtar. Men det där telefonsam­talet slutade med att David skickade ännu en låt till LeMarc, och sedan ännu en, och sedan ...

– ... Sedan tog LeMarc över, berättar David Urwitz, och det gjorde inget alls! Tvärtom, det var bra. Han sade ”om jag kan bidra med något så gör jag gärna det” och det såg jag som en vänlig gest.

Hur lärde ni känna varandra? – Jag spelade in en skiva med Andreas Dahlbäck för några år sedan (Så långt det är möjligt, 2009) och då ville vi ha med Peter på ett hörn. Men jag vågade inte ringa honom så Andreas, som hade jobbat med Peter, fick ringa och fråga. PETER LEMARC SOM noga väljer med vilka han jobbar bad att få lyssna på skivan. Han tyckte om vad han hörde och inledde ett samarbete som kommit att utvecklads till en vänskap, två ”Trollhätte­pojkar” emellan.

Som producent har Peter LeMarc också ett rykte om sig att vara bestämd i studion, att veta vad han vill, och det kan David Urwitz skriva under på.

– Vi kallade honom Führern, men sagt med all kärlek. Jag litar verkligen på Peter och känner att han vill mig så väl, han ger alltid mer av sig själv än vad han behöver.

Det är första gången David Urwitz jobbat med en producent som själv är låtskrivar­e, och även om David har goda erfarenhet­er av producente­r som Charlie Storm kändes det befriande med den typen av kontaktyta.

– Peter brydde sig inte så mycket om ljudet på orgeln, det viktigaste för honom var att låten fungerade, att inget störde den, att den lät som det var tänkt. Han ville att sångerna skulle stå i centrum och låta som de gjorde hemma i vardagsrum­met. DESSUTOM FICK DAVID Urwitz, efter sex inspelade låtar, små subtila tips, inte om ackordsföl­jder och liknande utan mer om teman.

– ”Du kanske inte ska skriva ytterligar­e en låt om en man som lämnar en småstad”, sade Peter.

Det är ju din favoritgen­re? – (skratt) Ja precis, oavsett om det gäller litteratur, filmer eller musik, men det var nog ett klokt tips. Jag hade redan tre sådana låtar på skivan.

40-årige David Urwitz albumdebut­erade sent i livet, som 31-åring, med en väldigt rockig platta, men om han debuterat som tonåring skulle hans första platta kanske ha låtit som hans nya, stillsamma och rätt avskalade album.

– Det här är plattan jag hade velat göra som 19-åring. Men det hade jag knappast klarat av då, jag behövde de här åren för att få den ur mig; jag behövde gå en omväg för att nå fram, konstatera­r David Urwitz och låter lite grand som en Håkan Hellström-låt. OCH PRECIS SOM Håkan Hellström har David Urwitz sitt beprövade band med sig på scen, när han inte spelar solo, men har använt sig av ett annat gäng musiker på

 ?? Bilder: ELISABETH ALVENBY ?? Peter LeMarc lockade David Urwitz att göra en ny platta.
Bilder: ELISABETH ALVENBY Peter LeMarc lockade David Urwitz att göra en ny platta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden