Göteborgs-Posten

Mest lån på 300 m2

-

BÖCKER: Flest nya och gamla besökare. Dessutom ligger utlåningen på tredje plats. Vikarien för stängda Stadsbibli­oteket överträffa­r förväntnin­garna. Nu utreds möjlighete­n att 300m2 ska få finnas kvar hela nästa år. Till att börja med. – Vi hade våra aningar men att det skulle gå så här bra överraskad­e oss, säger Christina Persson, som är chef för det ombyggnads­stängda stadsbibli­oteket vid Götaplatse­n.

Hon har utvärderat 300m2:s verksamhet för kulturnämn­den. Informatio­nen både glädjer och oroar politikern­a. På plussidan noteras att biblioteke­t hade största antalet besökare förra året av alla stadsbibli­oteken i Göteborg. Den färska enheten skriver också ut flest nya biblioteks­kort. Även om utbudet inte är stort lånas det ut mest på 300m2. Det är bara Härlanda och Västra Frölunda som redovisar högre siffror. FRAMGåNGFA­KTORERNA är flera: centralt läge, lokalens utformning och inredning och längre öppettider.

– Personalen­s bemötande och engagemang har också betytt mycket, tillägger enhetschef Madeleine Bergmark.

Det har lett till att nämnden vill få reda på om det är möjligt att fortsätta verksamhet­en som ett komplement när Götaplatse­ns bibliotek öppnar igen, åtminstone 2014 ut.

– Vi är intressera­de. Det tråkiga är att vi inte har pengar utan måste i så fall få ett tillskott, menar ordförande Thomas Martinsson (MP).

Kostnaden uppskattas till 2,5–3 miljoner kronor. Om allt ändå skulle falla väl ut ser Thomas Martinsson inga hinder för en mer permanent lösning.

Samtidigt brådskar ett beslut för att kunna säga upp 300m2:s lokal i tid. Om biblioteke­t ska lämna lokalen som planerat vid halvårsski­ftet nästa år måste uppsägning­en ske senast 30 september.

LYCKAT.

Christina Persson är chef f¸r stadsbibli­oteket vid G¸taplatsen som nu är stängt f¸r ombyggnad. Hon hoppas nu att 300 mO ska kunna hålla fortsatt ¸ppet. Blir det däremot en fortsättni­ng till nästa årsslut ska kontraktet sägas upp senast 31 mars 2014. CHRISTINA PERSSON HAR ett lugnande besked efter ett möte i veckan med representa­nter för fastighets­ägaren Hufvudstad­sbolaget. Det fanns inga hinder i hyreskontr­aktet att få stanna kvar år 2014 ut.

– Stadsbyggn­adskontore­t ska göra en detaljplan för hela kvarteret nästa år. Men det påverkar inte våra möjlighete­r att få fortsätta hela året, säger hon.

Bakgrunden till att 300m2 finns är att biblioteke­t vid Götaplatse­n är stängt för om- och tillbyggna­d fram till april 2014. För att synas och kunna ge service till stambesöka­rna och människor som arbetspend­lar och passerar Brunnspark­en

 ?? Arkivbild: SÖREN HÅKANLIND ??
Arkivbild: SÖREN HÅKANLIND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden