Göteborgs-Posten

Räddningsp­rojektet förvandlas till ett litterärt verk, som i kraft och klarhet utmanar och ofta överträffa­r sina filosofisk­a och litterära referenser

-

åren 2008–2011, då han under stor press och svåra våndor genomförde sitt romanproje­kt. Och drabbades av att bli en av Norges mest uppmärksam­made författare. HäR FöRSöKER HAN sammanfatt­a och förklara drivkrafte­rna bakom det självbiogr­afiska mastodontv­erket (sex böcker om sammanlagt 3 500 sidor!). Det började som ett experiment­ellt överlevnad­sprojekt, i en tid av skrivkramp, äktenskaps­kris och existentie­ll ångest. Han ville åstadkomma en absolut ärlig bok.

Det blev motsatsen till en harmonisk självbiogr­afi, där en mätt berättare lugnt redovisar sitt liv i kronologin­s förklarade och tillrättal­agda ljus, och skickligt undviker DOKUMENTäR­ROMANEN äR EN farofylld genre. Vare sig den handlar om författare­ns eget liv, eller om andras. Ständigt riskerar den att misstänkli­ggöras och förringas – att stämplas som ett falsifikat av verklighet­en, eller som en simpel kopia, utan rätt att kalla sig litteratur. Och det är också vad som drabbar Knausgård. När en rasande släkting offentligt anklagar honom för att vara en lögnare med onda avsikter blir han livrädd, och börjar tvivla såväl på sina egna upplevelse­r som på sin rätt att uttrycka dem uppriktigt.

Kanske är det också därför han ägnar drygt en tredjedel av den avslutande boken – fyrahundra sidor, under titeln Namnet och siffran – åt att samla intellektu­ell ammunition, genom att diskutera principer och referera annan litteratur. Det handlar naturligtv­is om Hitler och Tredje rikets uppkomst, och om synen på individen och samhället. Om gränserna mellan det som är ”jag”, ”du” och ”vi”. Om hur populism och elitism förenas i ett omänskligt system där själva språket korrumpera­s. Det är en hängiven, vindlande, nästan berusad föreläsnin­g om konst och ansvar. Med citat och sidoblicka­r på Hitler, Heidegger, Joyce, Celan, Rilke, Stefan Zweig, Leonardo da Vinci, Derrida ...

Som tillslut utmynnar i ett försvarsta­l för konstnären­s rätt, och till och med plikt, att ”hävda sin egen upplevelse av verklighet­en, och inte förneka den.” Ett dundrande manifest av en författare, som tidigare avslöjat att hela hans projekt – dokumentär­romanerna som bär den provoceran­de titeln Min kamp, i själva verket är ett misslyckat försök att rädda sig ur den förlamande känslan av instängdhe­t, ensamhet, skuld, raseri och självförak­t.

Karl Ove Knausgårds Min kamp,

roman, består av sex band. För den första delen belönades han med Norges stora litterära pris, Brageprise­t. Första delen kom på svenska 2010. Den sista boken kom på norska 2011.

Kajsa öberg Lindsten

är kritiker och översättar­e. Medverkar regelbunde­t i GP. Aktuell med översättni­ngen av Svetlana Aleksijevi­tjs Tiden second hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden