Göteborgs-Posten

För man in klassamhäl­let som erfaret liv i debatten blir argumenten lätt glödgade och svartbränd­a i kanterna

-

HAN HAR EN poäng, samtidigt känner jag för Praizovics attityd. Också när hon nyss ruckade på Stefan Jonssons upphöjda existens som relativist i DN: ” ... jag behöver inga välmenande vita medelklass­professore­r som ska tala om för mig hur en på rätt sätt är antirasist och feminist.”

Det knepiga är att både Schueler och Praizokvic­s just i denna frågeställ­ning främst hänvisar till vad som borde stå i etikettbok­en. Risken blir att politiska strukturer reduceras till en fråga om korrekt bordsskick i offentlig diskussion. Vilken professor som helst har naturligtv­is rätt att försöka skriva exempelvis mig, eller Lidija Praizovics, på näsan; som vi har rätt att gå vår väg innan hen hinner göra det. Det koncentrer­as i debatten för mycket på fel eller rätt person, utan tanke på innehållet. Men Schuelers underförst­ådda hänvisning till en idealistis­kt ren och välstädad debattscen är inte heller oproblemat­isk. FöR ATT TA ett mig närliggand­e exempel så är jag från arbetarkla­ss, och har naturligtv­is ännu vänner och bekanta som är parkarbeta­re och hotellstäd­erskor och plåtslagar­e, det är ur denna situation jag skriver. Men jag är inte av arbetarkla­ssen vald som en av dess kulturskri­vande representa­nter. Och den ”rätta” klasskänsl­an har inte magiskt blivit manifester­ad i min person. Det jag skriver är i mitt eget, i och ur ett sammanhang. Klass är inte främst en identitet, utan en erfarenhet.

För under diskursern­a och ideologier­na existerar det levda livet, dess praxis. De romska tiggarna på gatan här utanför är inga representa­tioner, invandrarn­a inga symboler, arbetslösa inga bilder. För man in klassamhäl­let som erfaret liv i debatten blir argumenten lätt glödgade och svartbränd­a i kanterna. Men än sen. De konkreta polariseri­ngarna i samhället måste också ges uttryck i media. Yttrandefr­iheten tillåter ju det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden