Göteborgs-Posten

Dålig insyn i vart

Kritik mot hur Missing People sköter ekonomin

- PER SYDVIK 031-S2 42 38 per.sydvik@gp.se

GÖTEBORG : Den snabbväxan­de föreningen Missing People skakas av en konflikt om ekonomin. Nu har två av grundarna hoppat av.

Jessicka Kangasniem­i och hennes son Jerri var med och startade ideella föreningen Missing People Sweden (MPS) i januari 2012. De har båda varit viktiga ansikten utåt för organisati­onen; hon fram till i mars i år som dess ordförande.

Båda har under de senaste veckorna lämnat MPS.

– Jag vill inte organisati­onen något illa. Däremot vill jag ha fram konkreta uppgifter om vart pengarna går, säger Jessicka Kangasniem­i.

JERRI VAR FRAM till förra månaden organisati­onens kassör men säger sig aldrig ha fått tillgång till redovisnin­gen.

– Med en lekmannate­rm var jag målvakt. Det var inte vad som sas när jag blev kassör men så blev det. På styrelsemö­ten har jag gång på gång efterfråga­t inloggning till banken men det förhalades hela tiden, säger Jerri Kangasniem­i.

Trots sina styrelsepl­atser i MPS hävdar Kangasniem­i att de aldrig fått verklig insyn i organisati­onen. Den som styrt har varit Peder Schillerst­röm, hävdar de. Schillerst­röm var med dem och startade MPS, vars kontor funnits i samma lokaler som hans företag. Sedan i mars är han organisati­onens ordförande, med en styrelse som består av tre personer: han själv, hans sambo och ytterligar­e en kvinna.

MISSING PEOPLE HAR under sin korta existens kommit att bli en organisati­on som ”alla” vill förknippas med. Tusentals personer har anmält sig till skallgång efter försvunna personer och lokalavdel­ningar har bildats runt om i landet.

Några av mest uppmärksam­made insatserna har gjorts i Göteborgso­mrådet: den mördade Marina som polisen misslyckad­es hitta i Spekeröd, den bortrövade nioåringen i Skår och mannen som låg död i bakluckan på en bil i Billdal.

Polisen har gett MPS medalj och 1 500 personer uppges nu vara medlemmar i organisati­onen. Samtidigt har sponsorer strömmat till. Som största bidragsgiv­are presentera­s ett teleföreta­g, en mobiltillv­erkare och ett försäkring­sbolag. Restaurang­er och mataffärer liksom hotell finns med bland stödjarna.

Till detta kan läggas kontantbid­rag från privatpers­oner och organisati­oner; exempelvis lämnade Lions på Tjörn 25 000 kronor till sökningarn­a efter Marina.

I BöRJAN AV 2013 inleddes ett samarbete med telemarket­ingföretag­et Svenska Affärskonc­ept AB (se vidstående artikel). Jerri Kangasniem­i var då kassör i MPS:

– Jag motsatte mig det från början men fick svaret att jag inte hade med det att göra, säger Jerri Kangasniem­i.

Peder Schillerst­röm förklarar frontfigur­ernas avhopp med att de inte klarat av sina åtaganden

Kring senaste årsskiftet framfördes kritik mot hur MPS fungerar, från nuvarande och avhoppade medlemmar. Peder Schillerst­röm gav långa svar på flashback, och medgav att ”vi brister en hel del i vår kompetens vad det gäller att driva en ideell organisati­on”. Samtidigt försäkrade han att bristen på informatio­n skall rättas till – vad gäller ekonomin när redovisnin­gen för 2012 är klar.

GP har ställt upprepade frågor om ekonomin, utan att få svar. När vi frågar om organisati­onens totala intäkter blir svaret från Peder Schillerst­röm:

– Jag har inte de siffrorna framför mig men de kommer att publiceras på vår hemsida när revisorern­a har skrivit på årsredovis­ningen. PEDER SCHILLERST­RöM förklarar de båda frontfigur­ernas avhopp med att de inte klarat av sina åtaganden. Att Jerri Kangasniem­i gång på gång efterfråga­t inloggning­suppgifter till banken finns inte i några protokoll och det är inget Schillerst­röm säger sig komma ihåg.

– Det är naturligtv­is väldigt tråkigt att personer som varit med och grundat organisati­onen lämnar den. Men vi har täckt upp för dem med personer ur vår nationella ledningsgr­upp. Deras avhopp kommer inte att drabba organisati­onen.

MPS har inga anställda men Peder Schillerst­röms målsättnin­g är att under året deltidsans­tälla minst två personer, för att senare kunna heltidsans­tälla flera.

– Det avgörs av hur det går i sponsrings­diskussion­erna och om vi får statliga bidrag.

 ??  ?? AVHOPPADE FRONTFIGUR­ER. gessicka och gerri hangasniem­i har ofta varit organisati­onens talesperso­ner. ku har b•da lämnat Missing People, missnöjda med vad de anser vara bristande öppenhet fr•n organisati­onens verklige ledare.
AVHOPPADE FRONTFIGUR­ER. gessicka och gerri hangasniem­i har ofta varit organisati­onens talesperso­ner. ku har b•da lämnat Missing People, missnöjda med vad de anser vara bristande öppenhet fr•n organisati­onens verklige ledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden