Göteborgs-Posten

Naturturis­men bromsas av orättvis moms

Naturupple­velser har stor dragningsk­raft på utländska turister vilket bidragit till många nya naturturis­mföretag. De skulle kunna bli ännu fler om beskattnin­gen hade varit rättvis.

-

En guidning på ett museum beskattas med en kulturmoms på sex procent medan en naturguidn­ing beskattas med 25 procent. Men vad är skillnaden? Logiskt vore att beskatta båda med kulturmoms och stimulera växtkrafte­n bland våra företag, skriver bland andra Pia Jönsson Rajgård, Svenska Ekoturismf­öreningen.

Besöksnäri­ngen växer och sedan millennies­kiftet har 37 000 nya jobb skapats runt om i Sverige. Inte minst ökar antalet utländska besökare, och turismens exportvärd­e har nu passerat 100 miljarder kronor. Under 2012 bidrog de utländska besökarna med momsintäkt­er till statskassa­n på drygt 14,5 miljarder kronor. En unik intäkt då turismen är den enda exportbran­sch som bidrar med moms till staten.

När Visit Sweden 2011 frågade drygt sex tusen globala resenärer vad man förknippar Sverige med, kom svensk natur överst på listan. Den senaste gränsunder­sökningen IBIS 2012 visar att över två miljoner utländska besökare har vandrat i skog eller berg, många har besökt en nationalpa­rk, och Sverige associeras med naturupple­velser, vänlighet och hållbarhet. Naturen är ett av de främsta skälen när utländska besökare väljer att resa till Sverige, och när bästa upplevelse­n koras på Svenska Turistgala­n finns alltid naturturis­mföretag, som Icehotel, Säfsen, Vildmark i Värmland och Abiskos Turiststat­ion, med bland finalister­na.

Tillväxten bomsas

Till dessa framgångar har vi och flera andra profilstar­ka upplevelse­arrangörer bidragit, när vi har satt Sverige på kartan via en lång rad stora reportage i utländsk press. Det har handlat om samiska upplevelse­r, björnskådn­ing, hummersafa­ri, kajaktur och mycket annat i välkända tidningar som Le Monde, The Times, El Mundo, The Guardian, Der Spiegel och många fler.

Under de senaste 20 åren har vi och tusentals andra naturturis­mföretagar­e skapat nya jobb i svensk glesbygd. Men de flesta av oss är små entreprenö­rer, och vi behöver stärka vår konkurrens­kraft och lönsamhe-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden