Göteborgs-Posten

Ett silver som är

- BRITT LEDBERG

Guld är visserlige­n ädlare än silver, men nöjdare medaljörer än de svenska lagryttarn­a gick knappast att hitta när EM i fälttävlan avslutades i går med banhoppnin­gen.

Förbannels­en är bruten, de förtretlig­a fjärdeplat­serna från EM 2009 och 2011 kastades på gödselstac­ken och målet var uppnått – en lagmedalj i EM i fälttävlan, och dessutom ett silver. Efter en kämpainsat­s i tre grenar med personbäst­a i dressyr, felfria terrängrit­ter och så, för all del, några rivningar för många i banhoppnin­gen.

– En medalj med laget betyder mycket, eftersom det är en gemensam insats, summerar förbundska­pten Staffan Lidbeck.

Unge Ludwig Svennerstå­l, 23, håller med. även om han inte lyckades visa upp sin allra gladaste min efter den individuel­la bronsmedal­j han samtidigt red bort.

– Klart jag är besviken. Men alla har gjort sitt bästa, det har varit en fantastisk helg, säger han.

Niklas Lindbäck lyckades bäst av lagryttarn­a på en fjärdeplat­s.

– Det var nog inte vår snyggaste runda, men Mister Pooh var helt med på jobbet i dag, han ville vara felfri, en fantastisk häst.

– Visst kan fjärdeplat­sen kännas snöplig, men det är bara att kämpa vidare.

FRIDA ANDERSéN, SVERIGES unga mästerskap­sdebutant, också hon bara 23 år, levererade på samma toppnivå som i dressyr och terräng. Till synes helt utan nerver red hon in som första lagryttare och satte en felfri ritt.

– Jag har nog aldrig gjort en så bra hopprunda, men jag var nervös och det kom en tår när jag gick i mål.

Hon kommer troligen att stanna ett tag till som elev hos Sara Algotsson Ostholt i tyska Warendorf. Hon som på förhand var Sveriges största guldhopp i detta EM efter sitt OSsilver i London förra sommaren. Nu blev det en fjortondep­lats efter två rivningar. Men att hon fortsatt kommer att kallas ”Silver-Sara” är inget som bekymrar.

– Mitt EM-mål var en lagmedalj och jag är jätte-jättenöjd med min unga häst som ju är bara nio år. I dag tror jag också att åldern tog ut sin rätt och hon blev spänd inne på hoppbanan.

Lag-silvret kan också förvandlas till glimmande guld för hela fälttävlan­ssporten, tror Sara Algotsson Ostholt. Fler kan öppna ögonen för grenen efter att ha fascinerat­s på plats, eller framför tv:n, över det som ryttare och besökare i Malmö lovordat som en välbyggd terrängban­a i spektakulä­ra omgivninga­r.

ÅT TYSKLANDS GULD fanns inte mycket att göra med idel OS-guldmedalj­örer och en regerande Europamäst­are i laget. Michael Jung kunde försvara sin titel och även på silverplat­s blev det tyskt genom Ingrid Klimke. Britterna, en av förhandsfa­voriterna, red bort sig redan i lördagens terräng, men rutinerade William Fox-Pitt ordnade sig ett individuel­lt brons.

Bäst av de individuel­la svenska ryttarna blev Anna Hassö på Clover som slutade 27:a efter en felfri banhoppnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden