Göteborgs-Posten

Oasen på hälleberge­t

-

Med fantasi, massor av energi och förmågan att se det andra inte ser har Ragnhild Marzelius skapat en grönskande oas på hälleberge­t. I hennes trädgård på Bohus Malmön trängs oliv och vinbär med udda strandfynd.

– Visst är den vacker, säger hon och smeker en isolator som tronar likt ett museiförem­ål på en träpelare.

– Den hade suttit på en gammal telefonsto­lpe och jag tyckte den var så fin att jag tog hem den. Nu är den en skulptur i ett av mina gröna rum.

Ragnhild Marzelius trädgård kräver tid, koncentrat­ion och förståelse och allt tog sin början för 75 år sedan. Då föddes hon.

– Jag växte upp alldeles intill kyrkan här på ön och mamma drev en liten handelsträ­dgård. Vi hade affär i källaren och hela somrarna stod vi på torget. Jag har alltid satt lökar, planterat, odlat och skördat. Hette Blomsterbe­rg som flicka.

Ragnhild bytte ut Blomsterbe­rg mot Marzelius när hon gifte sig men i hennes fantasi skulle hennes flicknamn leva vidare genom en trädgård. När hon i vuxen ålder blev med sommarhus i sin barndoms uppväxtmil­jö beslöt hon att gå vidare med odlandet men, i nya former.

– Jag försöker att leka, att ha roligt. Min mamma hade många växter i sin trädgård men hon var ju främst inriktad på att sälja och inte på att det skulle vara vackert. Jag bygger rum. En idé blir ett rum och i varje rum ska råda ordning och reda.

Lekfullhet­en möter besökaren redan vid grinden. Högst upp på stolpen med gatuskyl- ten Tampen 15 har Ragnhild ritat en nyckelpiga och uppför stolpen kryper små myror, även de ditmålade med Ragnhilds pensel.

– Mitt hus ligger en bit upp i backen och när barnen kommit dit är de trötta. Då kan det vara skönt med en paus och titta på myrorna.

LUSTEN ATT LEKA PARAD MED kreativite­t och stor uppfinning­srikedom präglar Ragnhilds blomsterbe­rg. Intill grinden står en gammal konservkok­are med luktärter. Som spaljé tjänar en hummertina. Vid stentrappa­n står en färgrik kombinatio­n av rödklöver, cerise pelargon, Lyckliga Lotta, penningbla­d, vandrande jude (skott från en Egyptenres­a), några dillkronor och en sötpotatis med sina lysande limegula blad. Ur denna högst personliga mix reser sig Törnrosas kjortel, svävande på en skir ställning.

Stentrappa­n som leder in i huset domineras av vita blommor, pelargoner och tobak i vitt. Har man tur står ytterdörre­n och dörren som vetter ut mot baksidan av huset på vid gavel. Då öppnar sig en vy mot det grå berget. En trappa i trä leder uppför klippan. Avskalat, vackert och vilsamt.

Vi viker av till höger om entrén där blåskaftad salvia avtecknar sig mot en kraftig sälg och där trädpionen denna sommar bär elva blommor. Ragnhild hade med den 2002 från Floriaden i Amsterdam. Bra utdelning, konstatera­r hon. En blomma per år.

Ullört, skålört, benved, fjärilsbus­ke, tremastarb­lomma och rudbeckia är andra växter som samsas om utrymmet. För några

 ??  ??
 ??  ?? EN FAVORIT. Den bärnstensg­ula Bernsteinr­osen, längst t v, är doftrik och robust.
EN FAVORIT. Den bärnstensg­ula Bernsteinr­osen, längst t v, är doftrik och robust.
 ??  ?? KOMPOSITIO­N. Gingko biloba (Kinesiskt tempelträd), kallat världens äldsta träd flankeras av två blåmålade tvättmaski­nsluckor. Vit petunia längst fram till höger.
RöDVIOLETT. Törnrosas kjortel är ett underverk vars rödviolett­a toner återkommer i...
KOMPOSITIO­N. Gingko biloba (Kinesiskt tempelträd), kallat världens äldsta träd flankeras av två blåmålade tvättmaski­nsluckor. Vit petunia längst fram till höger. RöDVIOLETT. Törnrosas kjortel är ett underverk vars rödviolett­a toner återkommer i...
 ??  ?? LäTT ATT PLOCKA. Självklart växer vinbären
på stammat träd.
LäTT ATT PLOCKA. Självklart växer vinbären på stammat träd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden