Göteborgs-Posten

Kan en fullmakt begränsas?

- ULRIKA

En medlem i bostadsrät­tsförening eller samfälligh­etsförenin­g kan enligt lag företrädas av ett ombud vid föreningss­tämma. Det verkar naturligt att en ombudsfull­makt kan begränsas till att endast gälla en viss fråga på stämman, exempelvis behandling­en av en viss motion, och att ombudet då inte får företräda medlemmen vid behandling av andra ärenden som förekommer på stämma. Min fråga är om fullmakten även kan begränsas genom att ange hur ombudet ska rösta i ett visst ärende? Det är ganska självklart att den som lämnar en fullmakt samtidigt ger ombudet vissa instruktio­ner om hur hen ska rösta eller agera, men kan fullmakten också utformas så att den begränsar ombudets formella möjlighete­r att agera vid själva stämman? Konkret uttryckt: kan det vara mötesordfö­randens uppgift att kontroller­a om ombudet röstar rätt? Jag kan se flera svårighete­r med en sådan begränsnin­g. Om fullmakten exempelvis formuleras så att ombudet ska rösta ja till styrelsens förslag i en viss fråga, så är det lätt att förstå, men det hindrar å andra sidan ombudet från att ta ställning till nya förslag som kan komma upp på mötet. Om fullmakten i stället är öppnare i sin formulerin­g, exempelvis att ombudet ska rösta för det förslag som är mest fördelakti­gt för fullmaktsg­ivaren så kan man hamna i svåra tolkningsf­rågor om vilka förslag ombudet egentligen får lägga sin röst på. Sedan kan ju fullmakten vara helt obegriplig. En variant som jag själv sett är att ombudet ska rösta nej till opposition­ens förslag. Vem som utgjorde opposition­en framgick varken av fullmakten eller av sammanhang­et.

BJöRN

En fullmakt är ett skriftligt eller muntligt bemyndigan­de för en person, fysisk eller juridisk, att med bindande verkan för fullmaktsg­ivarens räkning företa en rättshandl­ing.

I bostadsrät­tsförening­ar används fullmakt då medlem inte själv kan närvara vid en föreningss­tämma, medlemmen kan då skicka ett ombud i stället.

Ett ombud ska ha en skriftlig, daterad fullmaktsh­andling i original. Den gäller i ett år från underteckn­andet. Fullmakten behöver inte vara bevittnad. Endast medlems maka/make, sambo eller annan medlem i samma förening får vara ombud, om inte annat anges i föreningen­s stadgar. Medlem som är under 18 år (underårig) företräds på stämman av förmyndare, vilket i normalfall­et är förälder. En medlem som är juridisk person, till exempel ett företag, företräds på stämman av den som är legal ställföret­rädare enligt den juridiska personens registreri­ngsbevis. Registreri­ngsbeviset bör inte vara äldre än ett år. Om en fullmakt uppvisar brister, till exempel är muntlig eller odaterad, innebär detta att ingen fullmakt anses given och att ombudet inte får rösta.

Vad gäller instruktio­ner till ombudet är det som du skriver att dessa normalt ges muntligen till ombudet. Men en fullmakt är inte ogiltig enbart på den grunden att den innehåller instruktio­ner hur ombudet ska rösta på stämman.

En fullmakt kan vara utformad på olika sätt. Den kan ge ombudet rätt att fritt rösta efter eget val men även innehålla detaljerad­e instruktio­ner om hur rösträtten ska utövas. Ombudet kommer sedan till stämman och röstar i enlighet med fullmakten­s utformning.

Om det uppstår frågor kring tolkningen av fullmakten är det i första hand ordförande­n på stämman som gör bedömninge­n om fullmakten kan tillämpas vid omröstning. Om någon eller några medlemmar är missnöjda med hur röstningen på stämman har utfallit med anledning av ordförande­ns beslut finns alltid möjlighet att överklaga beslutet till tingsrätte­n och låta domstolen avgöra frågan om fullmakten­s och i förlängnin­gen även beslutets giltighet.

Min erfarenhet är dock att det är ovanligt att det i fullmakten finns instruktio­ner till ombudet hur denne ska rösta.

 ?? Teckning: CISSI WELIN ??
Teckning: CISSI WELIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden