Göteborgs-Posten

Naturvårds­verket vill se Bättring i hela kedjan

- KAROLINA VIKINGSSON 031-62 48 44 karolina.vikingsson@gp.se

Konsumente­rna står för det största matsvinnet men mycket förloras också på vägen. Nu vill Naturvårds­verket att hela kedjan skärper sig och minskar avfallet med 20 procent.

Det totala matavfalle­t i Sverige ligger på runt en miljon ton och då är inte jordbruket inräknat. Hushållen står för den största delen med nära 700 000 ton. Mycket av det som slängs är rent svinn, alltså mat som hade kunnat ätas upp.

På Naturvårds­verket arbetar man nu med att ta fram ett förslag på hur det totala matavfalle­t ska minska. I januari ska regeringen få det färdiga förslaget där Naturvårds­verket bland annat vill minska matavfalle­t med runt 20 procent till år 2020 jämfört med de nivåer som uppmättes under 2010.

– Det har blivit ett stort fokus på frågan. Vi tror att det kan bidra

”Det bästa av allt vore ju att matavfalle­t inte uppstod eftersom den stora miljöpåver­kan ligger i själva produktion­en och transporte­n av livsmedlen”

till att vi kommer att se en liten minskning när vi räknar fram matsvinnet för förra året. Hela kedjan behöver bidra för att minska matsvinnet, men alla mest behöver hushållen ändrat sitt beteende, för vi slänger i särklass mest, säger Sanna Due, handläggar­e på Naturvårds­verket.

När vi konsumente­r väl burit hem maten slänger vi minst var femte matkasse i form av rester och sånt som blivit utgånget eller räknas som dåligt. Mycket av det hamnar rakt i soporna utan att göra någon som helst nytta.

– Det bästa av allt vore ju att matavfalle­t inte uppstod eftersom den stora miljöpåver­kan ligger i själva produktion­en och transporte­n av livsmedlen, säger Jonas Hed, pro-

jektledare på kretslopp och vatten i Göteborgs stad.

I Göteborg har politikern­a beslutat att det vi ändå slänger i möjligaste mån ska ”återvinnas”. Genom sopsorteri­ngen kan det biologiska avfallet och svinnet bli till biogas och biogödsel.

Senast år 2020 ska minst hälften av matavfalle­t från hushåll, restaurang­er, storkök och butiker tas om hand. Under de senaste två åren har utsorterin­gen av matavfall ökat och göteborgar­na lämnar nu en tredjedel vidare till framställn­ing av biobränsle och biogödsel.

– Vi ligger enligt planen och det ser ut som att vi kommer att kunna nå femtio procent, säger Jonas Hed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden