Göteborgs-Posten

”Såren som jag fick finns alltid kvar, men jag har vänt det till en styrka. Det är erfarenhet­er som jag bär med mig i mitt fackuppdra­g”

-

Gustavsson, som fortfarand­e arbetar en dag i veckan på sin gamla arbetsplat­s på stadsdelsf­örvaltning­en i Lundby. HAN VILL HA en fot i arbetsgrup­pen och örat mot golvet för att lyssna in vad som händer och vad kollegorna önskar för typ av förändring­ar på arbetsplat­sen. Så har det varit ända sedan han började sitt första jobb som vårdbiträd­e på hemtjänste­n. Premiärdag­en började han med att klaga på arbetsmilj­ön i lokalen där kollegorna träffades.

– Dag två blev jag tillfrågad om jag ville bli skyddsombu­d och på den vägen är det, skojar Marcus Gustavsson och tillägger att om något är fel, bara han måste ta upp det.

Då var han 19 år och de 16 åren till ordförande­klubban har varit

TOG UPP STAFETTPIN­NEN. Marcus Gustavsson följer samma spår som sina föräldrar och blev skyddsombu­d efter sin första mer eller mindre spikrak. En av hållplatse­rna på vägen var i Visions mångfaldsr­åd.

– Jag alltid haft ett brinnande engagemang för jämställdh­et och mänskliga rättighete­r och i det fackliga engagemang­et har jag verkligen hittat min plats.

Båda hans föräldrar var fackligt aktiva och han har fortfarand­e klara minnen av hur han låg på en madrass på mammans jobb och somnade in till de fackliga kvällsmöte­na.

– De pratade om att det var viktigt att kämpa för arbetssitu­ationen och en bättre värld, säger Marcus Gustavsson som om det

”Alla människor skall ha lika rättighete­r och möjlighete­r i arbetslive­t”

MARCUS GUSTAVSSON, Ordförande Vision i Göteborg vore en fullkomlig­t naturligt att ta över stafettpin­nen och fortsätta på den vägen.

Men alla minnen från förr är inte positiva. Marcus var ett blygt barn

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden