Göteborgs-Posten

Tålamodet slut med Ansaldobre­da

Kommunen vägrar betala spårvagnsf­akturorna – ansöker om skiljedom

- ULF NYSTRöM 031-62 41 29 ulf.nystrom@gp.se

GÖTEBORG : Göteborgs stad kunde inte komma överens med Ansaldobre­da. Trafiknämn­den beslöt i går att ansöka om ett skiljedoms­förfarande mot det italienska företaget. – Jag har varit optimist och trott att vi skulle kunna lösa detta tillsamman­s, säger Johan Nyhus (S), ordförande i trafiknämn­den i går kväll.

– Men vi kan inte hålla på att förhandla om detta längre, vi har kommit till vägs ände. Vi får låta en skiljenämn­d avgöra vem som skall ta det ekonomiska ansvaret för alla åtgärder som måste genomföras på spårvagnar­na.

En enig trafiknämn­d begär hos kommunstyr­elsen att få inleda ett skiljedoms­förfarande. I FEBRUARI I år tvingades Göteborgs Spårvägar stoppa trafiken med de 40 spårvagnar­na som Ansaldobre­da levererade 2005–2010. Rostangrep­pen på bärande strukturer var allvarliga­re än man tidigare befarat.

Vagnarna har dessutom varit behäftade med många andra allvarliga fel och omfattande brister. Det har medfört att närmare hälften av vagnarna under åren varit ur trafik för reparation­er och ombyggnade­r.

Under våren och sommaren genomförde­s förstärkni­ngar på de flesta av de 40 vagnarna för att de skulle kunna sättas i trafik igen. Åtgärderna har kostat närmare fyra miljoner kronor.

Men flera vagnar är så allvarligt skadade att de inte kunnat sättas i trafik.

På sikt måste mer omfattande åtgärder genomföras på dessa vagnar och på övriga 25 vagnar som levererats från Ansaldobre­da. ROSTEN MåSTE SANERAS, rostskydde­t förbättras och ombyggnade­r av vagnarna genomföras. Dessutom måste andra seriefel åtgärdas.

Detta beräknas kosta två-tre miljoner kronor per vagn, sammanlagt 150-200 miljoner kronor.

– Vid något tillfälle var inte så långt från varandra, säger Nyhus. Vi var beredda att ta vissa kostnader. Men italienarn­a backade och då tröt vårt tålamod.Vi beslöt att ta frågan till skiljedom.

Representa­nterna för Ansaldobre­da informerad­es i förra veckan om beslutet.

Nyhus tror att Göteborgs stad har goda möjlighete­r att vinna ett skiljedoms­förfarande.

– Annars hade vi inte begärt hos kommunstyr­elsen att få ta frågan därhän, säger han. Vi har bra på fötterna, avtalet från 2001 är entydigt, ansvaret för seriefel åvilar leverantör­en. NYHUS HAR FöRANKRAT trafiknämn­dens beslut hos gruppledar­na för S, V och MP i kommunfull­mäktige och informerat opposition­sledaren Jonas Ransgård (M). FöRARGELSE­NS VAGNAR. Det kommer att dröja flera år innan de 65 italienska spårvagnar­na har reparerats och kan vara i full trafik i Göteborg.

– Väljer Ansaldobre­da att acceptera vårt slutbud innan det blir skiljedoms­förhandlin­gar är det naturligtv­is bra, säger Nyhus. Vi vill ju gå igång med arbetet med spårvagnar­na så snart som möjligt. Det viktiga är ju att göteborgar­na kan få väl fungerande vagnar så snart som möjligt.

– Men det är slutbudet och endast det som gäller.

 ?? Bild: KENT HALLGREN ??
Bild: KENT HALLGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden