Göteborgs-Posten

Gör kollektivt­rafik till norm i städerna

-

Fossilbrän­sleutredni­ngen kommer att ge förnyad kraft till diskussion­en om vilka bränslen som kan ersätta bensin och diesel samt hur dessa bäst ska stöttas. Vi vill flytta fokus till hur det ska bli lätt att leva i staden utan en egen bil, skriver Karin Svensson Smith och Sören Bergerland, Resenärsfo­rum.

Förväntnin­garna på vad utredninge­n skulle åstadkomma har varit stora. När utredninge­n tillsattes sa energimini­ster Anna-Karin Hatt ”Omställnin­gen av transports­ektorn är en av de största utmaningar­na vi står inför.” Vi delar hennes uppfattnin­g. Det finns mycket starka motiv för att fasa ut fossila drivmedel från transports­ystemet; i första hand givetvis de accelerera­nde klimatförä­ndringarna, men även för att bli av med den stora sårbarhet transportf­örsörjning­ens oljeberoen­de medför. Tre fjärdedela­r av all olja som importeras till Sverige går till transporte­rna och ett importstop­p skulle få enorma konsekvens­er för oss alla.

Redan i samband med den oljekommis­sionen Göran Persson ledde konstatera­de dåvarande Vägverket att förnybara bränslen i bästa fall kan svara för en femtedel av den minskning av oljeanvänd­ningen som behöver ske. Därför är det hög tid att flytta tyngdpunkt­en från privatbila­r och bränslen till det faktum att energianvä­ndningen i transports­ektorn måste krympa rejält för att kunna nå det övergripan­de målet om fossilober­oende.

Ersätter bilresor

Störst energibesp­aringen kan uppnås genom att fler åker tillsamman­s eller cyklar. En fördubblin­g av kollektivt­rafikens andel av trafikarbe­tet i relation till bil skulle minska persontraf­ikens koldioxidu­tsläpp med minst 20 procent. Järnvägsnä­tet måste byggas ut för att kunna ta emot fler resenärer, men i väntan på mer kapacitet i spårtrafik­en finns åtgärder för att öka kollektivr­esandet som kan genomföras tämligen omedelbart. I landets tätorter finns goda möjlighete­r att inom en snäv tidshoriso­nt ersätta bilresor med kollektivt­rafik och cykel.

Infrastruk­tur för person- och godstransp­orter täcker ungefär 10-20 procent av ytan i en genomsnitt­lig svensk stad i dag. Det är vägar och gator, men även parkeringa­r svarar för en ansenlig del av tätortsare­alen eftersom privata bilar i genomsnitt står stilla 23 av dygnets 24 timmar. Att använda en större del av gatan till kollektivt­rafik är inte bara klimatsmar­t. Det skapar också

 ??  ?? Sören Bergerland VW\UHOVHOHGDP­RW 5HVHQ¦UVIRUXP
Sören Bergerland VW\UHOVHOHGDP­RW 5HVHQ¦UVIRUXP
 ??  ?? Karin Svensson Smith RUGI¸UDQGH 5HVHQ¦UVIRUXP
Karin Svensson Smith RUGI¸UDQGH 5HVHQ¦UVIRUXP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden