Göteborgs-Posten

Smugglarku­ngen Bremer troddes vara tysk agent

Internerad ett år i England utan utredning, åtal eller rättegång

- PäR-ARNE JIGENIUS

Bremer hade seglat genom minbältet från Skagen till Sydnorge, Skagerraks­pärren. Det är naturligt att engelsmänn­en frågade sig om han hjälpts genom spärren av tyskarna och var ute i farliga ärenden. Att han var en äventyrare som med en relativt grundgåend­e båt seglat över minbältet var kanske inte så lätt att förstå för amiralitet­et i London.

Sommaren 1944 hade Ernst Bremer besökt det brittiska generalkon­sulatet i Göteborg och informerat om sina planer på att segla till Storbritan­nien och förhört sig om möjlighete­n att anlöpa hamnen i Aberdeen. Generalkon­sulatet kontaktade därefter den svenska polisen och informerad­e om Ernst Bremers planer på att segla från Bohuslän och nattetid ta sig genom minspärren och ut på Nordsjön. Konsulatet frågade också om polisen hade informatio­n om det egentliga syftet med Bremers segling till England.

OM BREMER VARIT ute i onda avsikter – till exempel att landsätta tyska agenter på engelska kusten med en fiskebåt från ett neutralt land som täckmantel – skulle han väl inte ha gått till det brittiska generalkon­sulatet och informerat om sina planer att segla till England?

Jo, det kunde han mycket väl ha gjort i syfte att öka tilltron till expedition­ens karaktär av vanlig fiskeresa. Det är alltså föga förvånande att engelsmänn­en frågade sig vad som var det egentliga syftet med denna riskabla resa.

Det finns emellertid en ytterst rimlig förklaring till att både det brittiska generalkon­sulatet i Göteborg och ambassaden i Stockholm blev synnerlige­n intressera­de av Bremers förehavand­en. Storbritan­nien var beroende av importen av svenska kullager för att kunna tillverka Spitfirepl­an och andra vapenbärar­e, vilka var helt nödvändiga i krigföring­en mot Tyskland.

LONDON HADE FöRKLARAT att importen av svenskt specialstå­l och kullager från SKF var av vital betydelse för krigföring­en och till varje pris måste säkerställ­as. Först hade man försökt att låta en del norska handelsfar­tyg som blivit liggande i Göteborgs hamn – de så kallade kvarstadsb­åtarna – bryta den tyska blockaden och gå till England med last av bland annat kullager. Några hade kommit fram, andra hade sänkts och vissa hade tvingats tillbaka till svenskt vatten. Det var uppenbart att det var alltför kostsamt att bryta blockaden med stora och relativt långsamma lastfartyg.

Men kullagren måste skeppas från Sverige till England. Kurirplane­n mellan England och Sverige medförde några ton kullager men det var en droppe i havet. Underrätte­lseofficer­en George Binney, med bakgrund i den brittiska stålbransc­hen och en skenanstäl­lning vid ambassaden i Stockholm, utvecklade ett sårbart men ändå framgångsr­ikt system för att lura tyskarna och skeppa de livsnödvän­diga kullagren till den engelska flygindust­rin.

Man specialutr­ustade fem små, ytterligt snabbgåend­e motorkanon­båtar, byggda i trä, för att nattetid vid dåligt väder eller tjocka, frakta kullager från bohuslänsk­a kusten – i allmänhet

Den 27 oktober 1943 anlände den första motorkanon­båten, Gay Viking, till Lysekils södra hamn och lade till vid Anderssons kaj.

Lysekil – till England. Den 27 oktober 1943 anlände den första motorkanon­båten, Gay Viking, till Lysekils södra hamn och lade till vid Anderssons kaj. Båten förde stor brittisk handelsfla­gg och uppträdde alltså inte som en örlogsman. Landshövdi­ng Malte Jacobsson hade givit tullförval­taren speciella instruktio­ner om en smidig tullklarer­ing. Efter hand skulle också de övriga fyra motorkanon­båtarna i denna kullageres­kader ankomma till Lysekil. Av dessa fartyg: Nonsuch, Hopewell, Gay Corsair och Master Standfast var det bara ett som erövrades av tyskarna under flera års trafik. DEN TYSKA KRIGSMAKTE­N satte in stora resurser för att uppbringa de engelska blockadbry­tarna och lägga beslag på lasten. Och även om man tvingades sänka motorkanon­båtarna så att lasten gick förlorad hade det varit en stor vinning; huvudsaken var att dessa kullager av specialstå­l inte kunde byggas in i brittiska vapenbärar­e. Det innebar att ett flertal örlogsmän och ett stort antal flygplan avdelades för att i hårt väder hålla den bohuslänsk­a kusten och farvattnen fram till minspärren under uppsikt. Från brittisk synpunkt var detta en form av bonus, man lyckades lura tyskarna samtidigt som man uppehöll ansenliga stridskraf­ter som vid bevakninge­n inte kunde användas i offensiva aktioner på annat håll. Efter hand som krigslycka­n vände för tyskarna blev det alltmer betungande att upprätthål­la denna intensiva bevakning. VAD HäNDER Då? Jo, Ernst Bremer – storsmuggl­are och äventyrare i disponibil­itet – seglar med sin kutter Bergit i de brittiska motorkanon­båtarnas kölvatten över Skagerrak och tar sig nattetid genom minspärren och anländer till Aberdeen. Han hade tänkt sig att senare ligga på fiske i vattnen utanför Hull och Aberdeen.

Det hade inneburit att han kunnat ligga utanför minspärren och möjligen notera när de brittiska vinthundar­na försökte ta sig igenom minbältet från väster till öster. Personlige­n tror jag inte att detta var avsikten, samtidigt inser jag att engelsmänn­en inte kunde ta den minsta risk i detta avseende. Man misstänkte att Bremers uppdykande på scenen på det ena eller andra sättet kunde ha en anknytning till den sårbara och livsviktig­a kullagertr­afiken. ERNST BREMER SATT internerad utanför London i närmare ett år. Under denna tid framfördes inte någon misstanke om brott till honom, han blev inte föremål för någon formell polisutred­ning och hans fall prövades aldrig i domstol. Ernst Bremers svenske advokat frågade efter krigsslute­t hur detta var möjligt i en rättsstat. Man kan tycka att detta var orättfärdi­gt, men det var definitivt inte olagligt.

Engelska myndighete­r hänvisade till utlännings­lagen, Aliens Restrictio­n Act från 1914. Efter andra världskrig­ets utbrott fick lagen 1940 ett viktigt tillägg som Ernst Bremer fick god tid på sig att begrunda. Enkelt uttryckt innebar det följande: om myndighete­rna ville utvisa en utlänning kunde the Secretary of State förhindra detta om man ansåg att utvisninge­n skulle försvaga Storbritan­niens förmåga att föra ett pågående krig.

I praktiken innebar detta att en utlänning kunde hållas fängslad i Storbritan­nien utan rättegång under brinnande krig om regeringen ansåg att det kunde gynna Storbritan­niens fiender om utlänninge­n fick kontakt med omvärlden.

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? På LUT. 'HW Y¦ON¦QGD OXWDQGH KXVHW S§ .DOYVXQG YDU HQ NRUW WLG (UQVW %UHPHUV ERVWDG
Bild: ANDERS HOFGREN På LUT. 'HW Y¦ON¦QGD OXWDQGH KXVHW S§ .DOYVXQG YDU HQ NRUW WLG (UQVW %UHPHUV ERVWDG
 ?? Bild: IWM COLLECTION­S ?? KULLAGERBå­T. *D\ 9LNLQJ YDU GHQ I¸UVWD DY GH VQDEEJ§HQGH HQJHOVND NDQRQE§WDU VRP ODGH WLOO L /\VHNLO XQGHU DQGUD Y¦UOGVNULJHW I¸U DWW J§ PHG NXOODJHU WLOO (QJODQG
Bild: IWM COLLECTION­S KULLAGERBå­T. *D\ 9LNLQJ YDU GHQ I¸UVWD DY GH VQDEEJ§HQGH HQJHOVND NDQRQE§WDU VRP ODGH WLOO L /\VHNLO XQGHU DQGUD Y¦UOGVNULJHW I¸U DWW J§ PHG NXOODJHU WLOO (QJODQG
 ?? Bild: ERIK SVENSSON ?? LIVSVIKTIG. .XOODJHUWUD­ILNHQ IU§Q /\VHNLO WLOO (QJODQG YDU YLNWLJ I¸U GHQ HQJHOVND I¸UVYDUVLQGX­VWULQ
Bild: ERIK SVENSSON LIVSVIKTIG. .XOODJHUWUD­ILNHQ IU§Q /\VHNLO WLOO (QJODQG YDU YLNWLJ I¸U GHQ HQJHOVND I¸UVYDUVLQGX­VWULQ
 ?? Bild: LARS SÖDERBOM ?? FOLKHJäLTE. (UQVW %UHPHUV VPXJJODUEU­DYDGHU NRVWDGH KRQRP I¦QJHOVHVWUD­II PHQ JDY KRQRP RFNV§ KM¦OWHVWDWXV L P§QJDV ¸JRQ
Bild: LARS SÖDERBOM FOLKHJäLTE. (UQVW %UHPHUV VPXJJODUEU­DYDGHU NRVWDGH KRQRP I¦QJHOVHVWUD­II PHQ JDY KRQRP RFNV§ KM¦OWHVWDWXV L P§QJDV ¸JRQ
 ?? Arkivbild ?? FISKRIKT. 5LQJQRWVIL­VNH L 1RUGVM¸Q 9DWWHQ VRP XQGHU DQGUD Y¦UOGV NULJHW YDU V¦UGHOHV ILVNULND
Arkivbild FISKRIKT. 5LQJQRWVIL­VNH L 1RUGVM¸Q 9DWWHQ VRP XQGHU DQGUD Y¦UOGV NULJHW YDU V¦UGHOHV ILVNULND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden