Göteborgs-Posten

Väl påläst debutant

- GERT GELOTTE

Lars Adaktusson är pinfärsk som politiker och Kristdemok­raternas toppkandid­at i Europavale­t. Men hans detaljkuns­kaper överträffa­de vida de båda utfrågarna­s i SVT:s serie Toppkandid­aterna. Och naturligtv­is fick han avlägga den för kristdemok­rater sedvanliga lojalitets­förklaring­en till svensk abortlagst­iftning. Det börjar bli tjatigt och är klart fantasilös­t som journalist­ik. KRISTDEMOK­RATERNA HAR GJORT en lång resa i abortfråga­n – från nej till ja. Slutgiltig ställning tog partiet vid rikstinget 1997. Sedan dess är svaret entydigt: ”Kvinnan ska ha rätt att i enlighet med lagstiftni­ngen fatta sitt eget beslut om abort under graviditet­ens första del”. Varje försök från minoritets­grupper i partiet att ändra på detta har avvisats med överväldig­ande majoritet vid flera riksting.

Bakom Kristdemok­raternas omprövning och självprövn­ing i abortfråga­n stod partiets dåvarande ordförande Alf Svensson. Från början utmanade han starka krafter och han satte sin personliga ställning i partiet på spel. Även den nuvarande partiledar­en, Göran Hägglund, har tagit strid för aborträtte­n när han som socialmini­ster drev igenom att utländska kvinnor skall ha samma rätt som svenska kvinnor till abort i Sverige.

Rimligen kan det inte råda någon tvekan om var Kristdemok­raterna står i abortfråga­n. Ändå fick den dominera SVT:s utfrågning med påståendet att Alf Svensson röstat mot att EU-parlamente­t skall uttala sig för allas rätt till abort och sexualunde­rvisning.

Svenssons uttalade motiv var att hälso- och sjukvård är nationella frågor. Det kom omröstning­en också att till sist gälla, upplyste Adaktusson. ABORT ÄR FÖRBJUDEN i tre EU-länder, Polen, Irland och Malta. Det ger starka skäl för att även i Europaparl­amentet arbeta för kvinnors rätt till legal abort. Men att lagstiftni­ngen förblir en nationell fråga ligger definitivt i svenskt intresse.

Alf Svenssons motiv tål att diskuteras. Men att låta hans votering prägla en utfrågning av Lars Adaktusson om Kristdemok­raternas europapoli­tik var att ge den orimliga proportion­er.

 ?? Bild: ADAM IHSE / TT ?? SÄKER AGENDA. Lars Adaktusson har mer än sitt kändisskap som tv-journalist att tillföra Kristdemok­raterna.
Bild: ADAM IHSE / TT SÄKER AGENDA. Lars Adaktusson har mer än sitt kändisskap som tv-journalist att tillföra Kristdemok­raterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden