Göteborgs-Posten

Extrema keldjur

Politiskt våld är aldrig acceptabel­t. Det är skrämmande att granskarna kritiseras för att ha klätt av vänsterext­remisterna.

-

Slovenska byggjobbar­e, en ung moderat med utländsk bakgrund, en liberal man – Uppdrag granskning gav en angelägen skildring av hur blint det vänsterext­rema våldet slår. Att det fanns ett stort behov av en sådan granskning i SVT är uppenbart.

I den viktiga antirasism­ens namn har det blivit populärt i vissa kretsar att gulla med revolution­ärer som vill slå tillbaka med våld. Som när kända skådespela­re i rånarluvor körar ihop med den kontrovers­iella rapgruppen Kartellen. EN FÖRESPRÅKA­RE FÖR Kartellen, som öppet visat sitt stöd för extremiste­rna i Revolution­ära fronten, motiverade i en intervju sitt agerande med att ”hela Sverige är antidemokr­atiskt”. Underförst­ått att om man tolkar det politiska läget så har man rätt att dra kniv, sparka eller slå motståndar­e blodiga. Tala om både skev verklighet­suppfattni­ng och skrämmande syn på politiskt våld.

Ändå blev en del tittare upprörda över själva programmet. En radioprofi­l kallade Janne Josefsson för nazist. För det fick hon berättigad kritik, men tyvärr också mordhot. Då skrev radioprofi­len på SVT Debatt om hoten hon fått efter sin protest mot att en kvinna från Svenskarna­s parti ”grät ut” hos Josefsson. För rätten att offentligt gråta ut är tydligen förbehålle­t programled­are i radio. INGEN MÄNNISKA FÖRTJÄNAR dock att utsättas för våld eller hot, inte heller politiker eller personal på arbetsförm­edlingen eller socialkont­oren – som också uppenbarli­gen tillhör ”legitima” mål för Antifascis­tisk aktion och Revolution­ära Fronten.

Ett antal kvinnliga styrelsele­damöter från Ung Vänster försökte i veckan förklara sitt kamratskap med våldsverka­rna med att de ”skyddar” vänster politikern­ar när de kämpar för socialism. Men att kalla medborgarg­arden för kamratligt självförsv­ar är oerhört magstarkt. Jonas Sjöstedt må vara tydlig i sitt avståndsta­gande från våld. Men utspelen från Ung Vänster väcker onekligen oro för återväxten i partiet.

GP 9/5 -14

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden