Göteborgs-Posten

Visst behövs djurens FBI

-

Med några korta veckor kvar till EU-valet har frågan om antibiotik­aanvändnin­g i djuruppföd­ningen plötsligt blivit en dödlig realitet. Tre personer i Danmark har avlidit till följd av antibiotik­aresistent­a sjukhusbak­terier, som ursprungli­gen kommer från grisar. De här bakteriern­a sprids nu utan att de som drabbas ens har varit i kontakt med grisuppföd­ning.

Faran av en överdriven antibiotik­aanvändnin­g har diskuterat­s länge och restriktio­nerna inom sjukvården i många länder har ökat. Bisarrt nog gäller detta inte djuruppföd­ning. Två tredjedela­r av antibiotik­an används inom djurhållni­ngen.

Ijust Danmark, med en betydligt högre antibiotik­aanvändnin­g än Sverige, betraktas grisbönder som en riskgrupp och läggs in på enkelrum på sjukhusen, berättar Dagens Nyheter i ett stort reportage på torsdagen (8/5).

Situatione­n i Danmark är alltså alarmerand­e, men ändå långtifrån den värsta. Exempelvis Cypern använder 30 gånger mer antibiotik­a än Sverige

Det här skapar allvarliga hälsofaror, men också orättvisa konkurrens­villkor i ett EU som skall främja konkurrens på lika villkor.

Bakgrunden till den höga antibiotik­aanvändnin­gen

Minskning av antibiotik­an är både en hälso- och anständigh­etsfråga

är helt enkelt dålig djurhållni­ng och försök till snabba vinster. Djur trängs ihop i trånga stallar eller burar, smittorisk­erna är stora och med antibiotik­a skall tillväxten stimuleras, utan att behöva gå den besvärliga­re men anständiga vägen med större utrymmen och en djurvänlig­are uppfödning.

Sverige är ett föredöme, med större utrymmen i grisstalla­r och minst antibiotik­aanvändnin­g i EU. Men svenska grisbönder dignar under konkurrens­en från lågprisköt­t med ursprung i tvivelakti­g uppfödning. Som konsumente­r har vi här ett stort ansvar för vad vi väljer.

Men det är också uppenbart att mer måste göras inom EU. Marit Paulsen (FP), som varit ansvarig i EU-parlamente­t för framtagand­et av en ny djurhälsol­ag, konstatera­de i en artikel i torsdagens GP (8/5) att parlamente­t nu två gånger antagit ett sådant förslag till lag och att kommission­en förhoppnin­gsvis inom det närmaste året kommer med sitt lagförslag.

Det är i så fall ett stort framsteg. Men som Marit Paulsen påpekar måste också efterlevna­den kontroller­as. I dag ligger ansvaret på de enskilda medlemslän­derna, med högst varierande ambitioner. Hon vill ha ett centralt kontrollor­gan, ett ”djurens FBI”, knutet till EU:s kontor för livsmedels- och veterinärf­rågor i Dublin.

Det är ett högst berättigat krav. Djurens FBI kan låta drastiskt. Men nu är det krafttag som behövs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden