Göteborgs-Posten

Äldreomsor­gen: göteborg gick från bÄst till sÄmst bland storstÄder­na.

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS 031-62 41 73 gunilla.grahn-hinnfors@gp.se

OMTANKE. , VRPPDU I\OOHU 5HLGXQ .ULVWLDQVHQ §U 'H VHQDVWH VH[ §UHQ KDU KRQ YDULW 9DUMH GDJ NRPPHU *XQQDU WLOO 5HLGXQ RFK KM¦OSHU KHQQH PHG YDUGDJVEHV­W\U

många komma in, snabbt bli sämre och sedan dö. Han tror inte Reidun skulle ha levt om han inte varit där med sina omsorger. Ibland får han höra att han gör för mycket och inte behöver åka till henne varje dag.

– Jag vill vara här. Den här närkontakt­en är viktigt för mig också.

Gunnar ger Reidun saft med en sked.

– Är det gott Veslan, frågar han och stryker henne över kinden.

VESLAN ÄR NORSKA för Lillan, Reidun var yngst av sju syskon. På ett fotografi, bredvid ett vykort med norska kungafamil­jen, syns en flicka omgiven av en stor familj. Gunnar pekar ut systrarna och berättar att han och Reidun flyttade till Göteborg 1957 från Asker som i dag är en förort till Oslo. Gunnar gick på ingenjörsu­tbildning och Reidun fortsatte sitt jobb som damfrisörs­ka. Sedan kom barnen.

– Hon har tagit det mesta hemma. Jag jobbade på Volvo och reste mycket, berättar Gunnar.

Sedan 2008 har Reidun varit sjuk. Gunnar tycker att de fått god hjälp, men ser så mycket som behöver göras i äldreomsor­gen.

– Jag tycker att politiker skulle komma hit och jobba en vecka så att de vet vad de ställer till med, säger han och passar på att hylla personalen en gång till.

Gunnar har många tips på aktivitete­r som skulle göra livet mer meningsful­lt för de boende. Men då behövs fler händer.

Varsamt klär han på sin hustru en vacker rosa kofta. Nu är det dags för promenad.

 ?? Bilder: STEFAN BERG ?? sjuk. I början vårdade maken Gunnar, som är ett par år yngre, henne hemma. Men nu bor hon på ett demensboen­de.
Bilder: STEFAN BERG sjuk. I början vårdade maken Gunnar, som är ett par år yngre, henne hemma. Men nu bor hon på ett demensboen­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden