Göteborgs-Posten

”Det är nazism i modern förpacknin­g”

- FRIDA JOHANSON

I ÅR KANDIDERAR Svenskarna­s parti till minst 35 kommunval, sex landstings­val och i riksdagsva­let. I Mölndal, Göteborg och Härryda ställer partiet upp för första gången.

Mikael Rosén är SVP:s kandidat i Härryda. Han bor i Landvetter,

DANIEL POOHL mandat, i Grästorps kommun. Den stolen har dock stått tom sedan det visade sig att ledamoten var skriven i en annan kommun.

– I valet 2010 var vi fortfarand­e ett väldigt ungt parti. Nu har vi haft fyra år på oss att bygga upp partiet och rekrytera nya medlemmar. Det resulterar i att vi ställer upp i fler kommunval, säger partiledar­en Stefan Jacobsson. jobbar som rörmokare och har varit aktiv i nationalis­tiska partier sedan slutet av 80-talet, i det öppet nazistiska Nordiska rikspartie­t samt i Sverigedem­okraterna och utbrytarpa­rtiet Nationalde­mokraterna.

– Jag tycker att det behövs en förändring i kommunen, ett alternativ som står för svenskarna och svenskarna­s väl. Jag står för svenska värderinga­r. Att man bevarar Sverige svenskt, säger han. MIKAEL ROSÉN VILL bland annat sätta stopp för det asylboende som ska öppna i Rävlanda i mitten av maj.

– Den viktigaste frågan är migrations­frågan. Vi vill stoppa alla samarbeten med Migrations­verket, säger han.

Svenskarna­s parti bildades 2008 och har sitt ursprung i Nationalso­cialistisk front.

– De vill avskaffa demokratin, de drivs av antisemiti­sm. De som ska bo i Sverige är rasrena svenskar. Det är nazism i modern förpacknin­g, säger Daniel Poohl. HUR MÅNGA MEDLEMMAR partiet har är en hemlighet. I Härryda är de 10-15 personer som är aktiva medlemmar, enligt Mikael Rosén. Hur ska ni göra för att få röster?

– Det är bara att dela flygblad. Vad står det på flygbladen?

– Varför man ska välja Svenskarna­s parti framför Sverigedem­okraterna, säger Mikael Rosén. Daniel Poohl igen: – Jag tror väl generellt att om väljarna får reda på vad de verkligen vill, upprätta en nazistisk diktatur i Sverige, så kommer inte folk att rösta på dem. Men lyckas de framställa sig som ett alternativ till Sverigedem­okraterna tror jag att de kan plocka mandat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden