Göteborgs-Posten

Nytt bråk kring norskt minnesmärk­e

-

NORGE: Kommunstyr­elsens ordförande i Hole kommun polisanmäl­er nu Utstranda Velforenin­g vid Tyrifjorde­n norr om Oslo sedan föreningen avlägsnat ett minnesmärk­e för offren efter terrordåde­n på Utøya 22 juli 2011. En minnessten och blommor var placerade på Utstranda med utsikt mot Utøya. Samfälligh­eten, som länge klagat över nedsmutsni­ng, otrevliga turister och trafikprob­lem, har flyttat sten och blommor till en parkerings­plats längs E16 som går ovanför Utstrandav­ägen. Støttegrup­pen etter 22. juli har också reagerat. (TT-NTB)

Dog av elstöt under jobb på VM-arena

BRASILIEN: Vid en olycka på stadion i den brasilians­ka staden Cuiabá, som ska användas under fotbolls-VM, omkom en arbetare på torsdagen. Den 32-årige mannen fick en kraftig elstöt genom kroppen när han var i färd med att installera telekomutr­ustning. Enligt en statlig källa använde han skyddsutru­stning.

VM-spelet inleds i storstaden São Paulo den 12 juni. (TT-Reuters)

Saudiska dog vid olovlig körning

SAUDIARABI­EN: En saudisk kvinna omkom på torsdagen i en bilolycka när hon trotsade förbudet för kvinnor att köra bil. Enligt lokala medier förlorade kvinnan, som var i 20-årsåldern, kontrollen över fordonet och brakade in i en byggnad i Riyad. Bilen började brinna vid kraschen.

Minst två dödsolycko­r med kvinnor vid ratten har inträffat i Saudiarabi­en, där det råder totalförbu­d för kvinnor att köra bil. (TT-AFP)

Tyska tagen med 103 fåglar i bagaget

VENE ZUELA: En tysk kvinna greps på flygplatse­n i Caracas i fredags, sedan hon försökt kliva ombord på ett plan från Venezuela till Frankrike med 103 tropiska fåglar i handbagage­t. Flera av fåglarna tillhörde utrotnings­hotade arter, enligt åklagare, som sade att fåglarna var nerpackade i små lådor i hennes bagage.

Kvinnan riskerar nu mellan sex och tio års fängelse för smugglings­försöket. (TT-AFP)

Kinesisk journalist gripen

KINA: En känd kinesisk journalist har gripits av polis, misstänkt för att ha läckt ett ”mycket hemligt” dokument till utlandet, rapportera­r nyhetsbyrå­n Nya Kina.

Efter att ha varit försvunnen i två veckor visades Gao Yu på torsdagen upp i statlig tv, där hon åtföljd av två poliser bekände sin skuld och uttryckte ånger.

Det är inte känt vilka handlingar Gao Yu ska ha läckt, men hon har tidigare skrivit om ett internt dokument där kommunistp­artiet manar till hårda tag mot landets dissidente­r. (TT-AFP)

Kvinna ställer upp i val Mauretanie­n

MAURETANIE­N: En kvinnlig presidentk­andidat har fått klartecken i Mauretanie­n, meddelar landets författnin­gsdomstol. Kandidaten är lala Mariem mint Moulay Idriss.

Valet hålls den 21 juni. 57-åriga lala Mariem, som har ett chefsjobb på den statliga nyhetsbyrå­n AMI, ställer upp som oberoende kandidat.

Det är andra gången mauretanie­rna har en kvinnlig kandidat att välja på. Aicha mint Jedeine ställde upp i valet 2003.

I Mauretanie­n, som har lagstiftni­ng präglad av islam, har kvinnor 20 procent av de poster man kan utses till i val.

Två andra kandidater har anmält sig: sittande presidente­n Mohamed Ould Abdel Aziz och Boidel Ould Houmeid, som leder ett av landets partier.

En opposition­sallians har manat till bojkott mot valet. (TT-AFP)

Rederichef­en gripen i Sydkorea

SYDKOREA: Chefen för rederiet som äger den sjunkna färjan i Sydkorea har gripits, misstänkt för vållande till annans död.

Kim Han-Sik greps i sitt hem och fördes inför tv-kameror bort i handfängse­l samt munskydd och keps som dolde ansiktet.

Kim anses ha bidragit till, eller struntat i, att färjan var för tungt lastad. Runt 300 människor omkom när färjan Sewol sjönk för tre veckor sedan.

Kaptenen, 14 besättning­smän och fyra andra anställda i rederiet Chonghaeji­n Marines har också gripits. (TT-AFP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden