Göteborgs-Posten

Anneli Ylijärvi

- ROGER JOHANSSON 031-62 40 00 namn@gp.se

ålder: 68 år Uppdrag: Bland annat ordförande för Sverigefin­skt kvinnoforu­m, sekreterar­e Sverigefin­ska pensionäre­r Göteborgs och Bohusläns-distrikt Bor: Majorna Familj: Kärbo, tre barn och tre barnbarn Intressen: Älskar att läsa, både på svenska och finska ordförande för avdelninge­n med äldre trotjänare som inte längre klarade av arbetet på banan.

Att hon började jobba fackligt beror till stor del på att hon alltid vågat säga ifrån. Många av hennes arbetskamr­ater vågade inte stöta sig med ledningen men hon har alltid tyckt att om något inte är bra så ska man försöka ändra på det.

– Det är en sak jag fått med modersmjöl­ken. Min mamma var en sådan där att allt ska vara ordning och reda. Hon jobbade inte fackligt utan det var mer att hon hade en känsla för vad som är rätt och fel.

Redan innan tiden på Volvo, i samband med att hon började studera, väcktes hennes intresse för jämställdh­etsfrågor och hon har också engagerat sig i frågor som rör våld mot kvinnor. I början av 1990-talet var hon till exempel med och startade upp paraplyorg­anisatione­n Kvinnojour­er i Väst.

– När det gäller våld mot kvinnor så är det inte självupple­vt men det har varit ett starkt inslag i mitt liv. Och angående jämställdh­et så har jag försökt att få mina egna barn, två pojkar och en dotter, att förstå att det inte är någon skillnad. Att det inte finns något som heter kvinnogöra.

 ?? Bild: aNdERS HOfGREN ??
Bild: aNdERS HOfGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden