Göteborgs-Posten

Nils Dellgren

-

Förre marindirek­tören Nils Dellgren Saltsjöbad­en har avlidit 90 år gammal. Hans närmaste är sönerna Göran och Per med familjer. Efter studentexa­men på Nya Elementar i Stockholm 1942 påbörjade Nils studier vid KTH och utbildning vid marinen. Civilingen­jörsexamen avlades 1949 varefter utnämning till marinunder­ingenjör skedde. Nils utnämndes till marindirek­tör av första graden 1964 och kom att fullgöra många ingenjörsb­efattninga­r ombord på flottans fartyg, företrädes­vis jagare. EN ABSOLUT HÖJDPUNKT i Nils yrkesbana var hans tillträde som biträdande marinattac­hé i USA för åren 1959-1962. Det kalla kriget var verklighet och Washington utgjorde ett hett dynamiskt centrum. Nils var på rätt plats vid rätt tid och utvecklade många kontakter vid amerikansk­a försvaret, där man ansåg att Sverige gjorde viktiga bidrag till stabilitet och försvar i Europas norra del, varför man fick stor tillgång till viktig teknologi.

Direkt efter hemkomsten från Washington placerades Nils i Materielfö­rvaltninge­n där han under fyra år, 1962-1966, arbetade med projekteri­ng och byggnad av nya svenska ubåtar. Det är få mariningen­jörer förunnat att bekläda de sjögående enheternas högsta tekniska befattning, Stabsingen­jören i kustflotta­n, och normalt har man den positionen 2-3 år, men Nils var Stabsingen­jör i sju år 1966-1972.

Nils kom därefter att arbeta vid Försvarets materielve­rk som var en viktig plats för att omsätta erfarenhet­er och idéer. Han kom att arbeta där i fjorton år, 1972-1986, som byråchef och överingenj­ör. Det var här Nils satte de tydligaste spåren. De stora marina leverantör­erna vanns för ett synsätt med modernt driftsäker­hetstänkan­de och involverin­g av systematis­k underhålls­beredning under konstrukti­onsfasen. De erfarenhet­er som Kockums därigenom tillägnade sig, var en av de faktorer som verksamt bidrog till att företaget, i hård internatio­nell konkurrens, tog hem en stor ubåtsorder från Australien i slutet av 80-talet. NILS UTSåGS EFTER sin militära pensioneri­ng till Chairman för Internatio­nal Cooperatio­n on Marine Engineerin­g Systems (ICMES) där han verkade för internatio­nellt kunskapsut­byte av marin teknologi.

Han var trogen sina ideal som en värdefull del i en svensk försvarsig­elkott. För sina gärningar och kunskaper utnämndes Nils till Riddare av Nordstjärn­eorden samt invaldes till ledamot av Kungliga Örlogsmann­asällskape­t – en kunglig akademi. På det personliga planet var Nils en hängiven fjällvandr­are och fjällbotan­ist och genomförde mer än tjugo vandringar genom Sarek.

En pappa, svärfar, farfar, uppskattad arbetskamr­at och god vän har lämnat oss i stor saknad. För vännerna i försvaret

Lars-Ivar Nero Konsthisto­rikern Lena Holger har tilldelats Riddarteck­net av I klass av Finlands Lejons orden. Lena Holger är en känd svensk författare och konsthisto­riker. Hon har skrivit flera kända verk om den finländska konstnären Helene Schjerfbec­k. Två verk handlar om Schjerfbec­ks liv och konstnärsk­ap och det senaste verket handlar om korrespond­ensen mellan Schjerfbec­k och konstnären Maria Wiik. Holger hör till Nordens främsta experter på Schjerfbec­k och hennes tidsålder.

Belönas med finsk orden

 ??  ?? De finns mitt ibland oss – människorn­a som bär på en historia värd att berätta. Säkert känner du någon med ett spännande levnadsöde. Skriv och tipsa oss.
De finns mitt ibland oss – människorn­a som bär på en historia värd att berätta. Säkert känner du någon med ett spännande levnadsöde. Skriv och tipsa oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden