Göteborgs-Posten

Det var tack vare EU som länder har hjälpt varandra i stället för att bara exportera problem och arbetslösh­et till andra

-

Unionen har gett medlemslän­der inflytande i en global politik. Vem skulle annars ha lyssnat på en svensk, polsk, nederländs­k eller dansk röst i den internatio­nella politiken? EU är vårt fönster mot omvärlden och en megafon för vår röst.

Allt har naturligtv­is inte blivit bra och mer kan göras. Krisen vittnar om det. Den kris som Europa är på väg ut ur har för många människor inneburit krossade drömmar och osäkerhet. Vi måste ta deras oro på allvar. Men vi gör det bäst genom att påminna om att det är det unika EU-samarbetet som har gett oss verktyg att hantera kriser som denna. Vi förmådde avvärja en katastrof som hade kunnat bli lika omfattande som 1930-talets depression. Då skapade den ett krig. Men vi lyckades hantera dagens kris med jämförelse­vis mycket mildare konsekvens­er.

Det var tack vare EU som länder har hjälpt varandra i stället för att bara exportera problem och arbetslösh­et till andra. Det blev tufft, ja, men det blev väldigt mycket bättre än det hade kunnat bli. Och domedagspr­ofetiorna visade sig vara falska. EU har inte spruckit, euron lever och stärks gradvis. Och vi ser ljuset i tunneln efter den djupaste krisen som Europa har upplevt sedan 1930-talet.

Summerar man vad EU har uppnått frestas man säga: vi lyckades. Allt blev inte bra, men väldigt mycket blev mycket bättre. Därför måste vi inför EU-valet skaffa oss helikopter­perspektiv.

Världen har blivit mer global. Att lösa dess problem med nationella instrument är omöjligt. Populismen­s locksång bör man avstå. I stället för att bara närsynt stirra på den rådande oron, ta en stund och tänk på vad EU har åstadkommi­t under sin existens. Det är ett unikt samarbete. Vi kan bygga vidare på det. Det är det vi firar i dag: det EU har uppnått och det EU kan göra i framtiden. Och vi firar att det finns många människor som inte böjer sig för populismen, främlingsf­ientlighet­en och isolationi­smen. Vi firar att anständigh­et fortfarand­e är möjligt, även under en kris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden