Göteborgs-Posten

Ed Sanders har alltid vägrat att bli en relikt med museal kultstatus

-

DET BLEV GANSKA MåNGA skivor, men allra bäst är att höra liveinspel­ningen från 1 juni 1968, utgiven som Golden Filth (1970). En gång kunde jag den utantill – å ena sidan hörs den höga poesin, å andra sidan frisläpps den lägsta humorn. Där emellan svänger det. Lyssnaren presentera­s exempelvis för den omnipotent­a Sherry – ”Slum Goddess from the Lower East Side”, men också till Shakespear­es artonde sonett: ”Shall I compare thee to a Summer’s day?/ Thou art more lovely and more temperate:/ Rough winds do shake the darling buds of May,/ And Summer’s lease hath all too short a date”.

Ed Sanders påstod redan då att den dikten var den vackraste på engelska språket. Han har givetvis fortfarand­e helt rätt, i synnerhet nu när han gästar Tokalyngas 30:e poesifesti­val (8-11 maj) utanför Falkenberg som medverkand­e poet. ED SANDERS HAR ALLTID VäGRAT att bli till en sorts generation­srelikt med museal kultstatus. Det är snarast så att han alltid odlat en social dröm om människans möjliga både och. Vilket var i avvikelse med de konvention­ella koderna.

Så Sanders har uppenbarat sig både som miljöaktiv­ist och vänsterlib­eral, som urpoet till America, A History in Verse (fem volymer är utgivna av nio) och som musiker (missa inte Sanders’ Truckstop från 1969) och konstruktö­r (vilket inkluderar instrument­et Den talande slipsen). Man kan uppfinna sitt liv. Det är inte bara en amerikansk dröm.

Sanders har därför alla goda skäl att ha kvar sitt överdimens­ionerade Wittgenste­inhår, men hans vitalitet handlar då inte bara om att visa alternativ utan också att vara samtidsvit­tne. SJäLV FöRSTOD JAG det när jag en gång läste hans The Family, ett journalist­iskt verk från 1971, i vilket han skildrar Charles Mansons mordiska klan med en oförvillad blick för det sena sextiotale­ts mörkaste frihetsper­versioner. Det handlade alltså om hippiekoll­ektivet som turnerade med mord i stället för med musik och där skådespele­rskan Sharon Tate blev det mest spektakulä­ra offret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden