Göteborgs-Posten

DOLLY PARTON HÅLLER ÄN

- JAN ANDERSSON

inte okomplicer­at att gilla Dolly Parton, det ska gudarna veta, och det har sällan gett några credpoäng. FöR MIG BöRJADE allt med Islands in the stream. Dolly Partons & Kenny Rogers duett var min första guilty pleasure – en grym låt man inte ”borde” gilla – och den slog ner både oväntat och olägligt mitt i min AC/DCperiod.

Trettio år senare gör Dolly & Kenny en ny duett och, vet ni, den är också briljant. You can’t make old friends som även satte tonen för Kenny Rogers senaste platta är sentimenta­l utan att vara svulstig, rörande utan att bli tillgjord. Precis som plattans andra duett, From here to the moon and back, som Dolly gör fint ihop med Willie Nelson.

Med ett par sköna bluegrassl­åtar, inte minst Bob Dylans sprittande Don’t think twice, it’s alright, en gammaldags och sällsamt vacker If I had wings, en nostalgisk­t rockande Home och den avslutande Try, en av Dollys många upplyftand­e ta-dig-i-kragenhymn­er, känns det som om ambitionen den här gången varit att famna så brett som möjligt. Och jag tror minsann att hon lyckats med det också.

Om vi bortser från att omslaget ser ut som en motivlacka­d motorhuv, om vi struntar i den steloperer­ade Bon Jovi-covern Lay your hands on me och tiger ihjäl enfaldiga Lover du Jour, då är Blue smoke den starkaste platta Dolly Parton släppt sedan The grass is blue från 1999. FöR ER SOM är sugna på fler Dollyduett­er släpper tyska bolaget Bear Family i dagarna den gedigna boxen Just between you and me. Där finns drygt 150 av de duetter som Dolly Parton spelade in med Porter Wagoner mellan 1967 och 1974. Det går också att lyssna på flera av deras bästa och mest tidlösa duetter på Spotify. Gör det.

 ?? Bild: ROB GRIFFITH ??
Bild: ROB GRIFFITH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden