Göteborgs-Posten

Ica-handlare slutar sälja danskt griskött

- GöTEBORG KAROLINA VIKINGSSON

Resistenta svinbakter­ier, undermålig djurhållni­ng och dåligt foder. Nu slutar Ica-handlaren Andreas Gunrup sälja danskt griskött i sin butik. Flera år av avslöjande­n och larm om dåliga produktion­sförhållan­den i den danska grisuppföd­ningen har fått Andreas Gunrup att ta ett beslut.

Han ska inte längre sälja det danska fläskkötte­t i sin butik i Sannegårds­hamnen.

– JAG TAR BORT allt färskt danskt fläskkött. Sedan några veckor tillbaka köper jag inte in exempelvis bacon, kotletter och fläskfilé från Danmark, säger han.

Det är en drastisk åtgärd. Vad är det du reagerat på i den danska fläskkötti­ndustrin?

– Bland annat på hur djuren har det när de föds upp. Griskultin­gar som får knorrarna kuperade, suggor som inte får halm att reda bo med, foder som baseras på genmodifie­rade sojabönor och trånga bås som ger stressade och skadade djur. Man ger också djuren antibiotik­a i förebyggan­de syfte, vilket skapar resistenta bakterier, säger Andreas Gunrup.

Det danska fläskkötte­t kostar

oftast mycket mindre än det svenska. Hur förklarar du för kunderna att du tar bort det billigare alternativ­et?

– De svenska alternativ­en är ett par tior dyrare. Men det är det värt om man vet att de svenska köttproduc­enterna ställer högre krav på djurhållni­ngen. Det finns en bit

”Det kommer in oerhört mycket kommentare­r och de flesta är positiva till att vi tar ställning” ANDREAS GUNRUP, Ica-handlare

kvar att vandra även i Sverige, men det är i alla fall betydligt bättre än i Danmark, säger Andreas Gunrup. PÅ BUTIKENS FACEBOOKSI­DA skriver Andreas Gunrup om beslutet att ta bort det danska köttet.

I inlägget står det bland annat så här:

”Anledninge­n till att de danska grisuppföd­arna kan hålla sina priser så låga är att de struntar i EU-lagstiftni­ng och djurskydd, de struntar i antibiotik­aresistens och smittorisk, de struntar helt enkelt både i grisars och konsumente­rs välmående. De satsar på kortsiktig vinstoptim­ering genom att producera enorma volymer. Konsumente­rna – vi – svarar med att gilla de låga priserna, köpa mer och mer och så är den onda cirkeln sluten. Nu tycker vi att det är dags att bryta den här trenden.”

– Vi har fått ett jättestort gensvar och inlägget har visats över 25 000 gånger. Det kommer in oerhört mycket kommentare­r och de flesta är positiva till att vi tar ställning, säger han. ANDREAS GUNRUP VILL inte komma med pekpinnar till andra men förklarar att för hans egen del var det till slut magkänslan som avgjorde.

– Det är en stor fråga och jag vet att exempelvis Ica centralt har satt press på danska grisköttpr­oducenter för att de ska förändra sitt arbetssätt. Men jag känner att jag inte kan vänta på det. Så därför valde jag att ta bort köttet ur sortimente­t, säger han.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? BORT MED DET DANSKA. Ica-handlaren Andreas Gunrup slutar sälja danskt griskött i sin butik.
Bild: NICKLAS ELMRIN BORT MED DET DANSKA. Ica-handlaren Andreas Gunrup slutar sälja danskt griskött i sin butik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden