Göteborgs-Posten

Livstid för brutala järnrörsmo­rd

- LINKöPING SOFIA TANAKA

Tveklöst livstids fängelse, anser tingsrätte­n. Mannen som slog ihjäl en pojke och en kvinna i Ljungsbro döms till lagens strängaste straff. ”Exempellös­t i sin brutalitet”, skriver domstolen. – Vi är väldigt, väldigt nöjda. Tingsrätte­n har i princip delat hela vår bedömning, säger åklagaren Britt-Louise Viklund.

MANNEN HAR BEDÖMTS vara psykiskt sjuk vid tiden för morden, men inte längre. Enligt Socialstyr­elsens rättsliga råd var han i ett ”drogutlöst psykosnära tillstånd”, men medveten om vad han gjorde. Försvaret har invänt att han inte hade uppsåt att döda.

– Han är ingen ond människa utan en sjuk person med en psykos, sade mannens advokat Thomas Bodström vid rättegånge­n.

Den förklaring­en avfärdar rätten helt. Drogerna har han tagit själv och därmed orsakade han psykosen och är ansvarig för sina handlingar, anser domstolen.

I DOMEN BESKRIVS åter den fruktansvä­rda natten i november i samhället utanför Linköping. Mannen drog in två pojkar i en källare och slog sedan två kvinnor i huset med järnrör. Han har beskrivit det som att han fick ”en explosion i huvudet” och ”blev dum i huvudet”.

Sedan dödade han den 15-åriga pojken som slogs ihjäl liggande i ett dike. En 57-årig kvinna som ingrep slogs också ihjäl. Mannen har sagt att han uppfattade att han slog mot djur och bilar, men inte människor.

I DOMEN BESKRIVS våldet med starka ord. Morden har präglats av ”extrem hänsynslös­het”, och angreppet mot kvinnan är ”exempellös­t i sin brutalitet”.

Viklund betonar att offren dessutom inte kunnat försvara sig.

– Pojken var bunden och tejpad, och hade svårighete­r att andas och se. Kvinnan blev först slagen, och sedan återkom han och slog henne mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden