Göteborgs-Posten

Väntat i Sydafrika

ANC fortsätter styra, men glädjande ny framgång för det liberala Demokratis­k Allians.

-

När Sydafrika i onsdags gick till val var det ett i flera avseenden historiskt val. Det var första gången som de så kallade ”born frees” deltog i ett demokratis­kt val, det vill säga de som är födda efter befrielsen från apartheid. Det var också det första valet när landsfader­n Nelson Mandela inte längre var i livet. Mandela drog sig tillbaka som president redan inför 1999 års val, men därefter fanns han ju i bakgrunden som landets och ANC:s andlige fader. ÄR SYDAFRIKA PÅ rätt väg eller inte? Den frågan har stötts och blötts ofta. Landet har i vissa avseenden uppenbara problem: korruption­en i den politiska ledningen och kring presidente­n Jacob Zuma är omfattande, den ekonomiska tillväxten är inte tillräckli­gt hög för att matcha befolkning­stillväxte­n, de utländska investerin­garna är på för låg nivå, de sociala problemen och fattigdome­n utbredda.

Men det finns också sådant att glädjas av de vita har stannat i landet.

ANC blev som väntat vinnare i onsdagens val, med ett preliminär­t stöd på 63 procent. Det är ett starkt valresulta­t, men ändå fortsättni­ngen på en svagt nedåtgåend­e trend. Jacob Zuma sitter dock tryggt som fortsatt president. MEST GLÄDJANDE VAR att Demokratis­k allians åter ökade, från 17 till 23 procent. Partiet har haft en ”vit” prägel, men vunnit allt större stöd också i svarta befolkning­sgrupper och i de stora städerna. Framför allt är det partiet som tydligast står upp för de demokratis­ka värdena.

Vänsterpop­ulisten Julius Malema, med Robert Mugabe som en av sina förebilder, fick nöja sig med fyra procent. Att landets ledning nu kan få fart på den ekonomiska utveckling­en vore det bästa vaccinet mot dennes brutala retorik. åt. Landet har fortsatt den demokratis­ka vägen. Valen har kunnat genomföras på ett korrekt sätt. Sydafrika har hållit fast vid marknadsek­onomin och inte hemfallit åt socialisti­ska experiment. ANC är förvisso den dominerand­e politiska kraften, men har inte den totala makten. I Västra Kapprovins­en styr det liberala Demokratis­k allians. Huvuddelen

GP 10/5 -14

 ?? Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI ?? KAN PROBLEMEN LöSAS? pydafrika st•r inför stora utmaningar.
Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI KAN PROBLEMEN LöSAS? pydafrika st•r inför stora utmaningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden