Göteborgs-Posten

Chalmers Wake A-Pond

- FREDRIK JANLIND

Tävlingen går i en 50 centimeter djup och 40 meter lång damm, vid Chalmers Campus. Banan i A-dammen kommer att bli runt 10 meter lång och formad med en plan yta att glida på, lite som en pipe.

För att åkarna inte ska behöver landa utanför banan har en landningsp­ool tagits fram. Åkarna börjar på en ställning sedan drar en bensindriv­en vinsch åkarna i hög fart över banan medan de försöker att överträffa varandra.

Uppvärmnin­gen börjar runt 10.00 och sedan håller åkarna på under dagen. Själva huvudtävli­ngen drar igång 13.00. hopparken. Två bensindriv­na vinschar kommer att dra åkarna över de olika hoppen.

– Vi har dock bara tre timmar på oss att få bort allt efter tävlingen, det blir en utmaning ... säger Julia Hellström. NÄR VÄRLDSELIT­EN STÄLLER upp gör även den svenska eliten detsamma. Mattias Hoppe, ur brödratrio­n Hoppe, ska försvara de svenska färgerna.

Tävlingen har på kort tid blivit väldigt uppskattad bland åkarna. Henning Åhrberg var med under debutåret och tog då hem Wake A-Pond.

– Det var grymt bra förra året, jag ser framemot att delta i år igen, säger han.

Ifjol lyckades arrangörer­na endast övertyga en kvinnlig åkare, i år har man sökt med ljus och lykta och hittat tre kvinnliga åkare.

– Det är lite svårare att få dem att ställa upp sen finns det betydligt fler manliga åkare, men vi har jobbat på IDEELLT ARBETE. Med gemensamma krafter har man lyckats färdigstäl­la banan på Chalmers. det, säger Lamton.

Stödet från Chalmers och Göteborg & Co är en så länge ganska litet. Tävlingen behöver fortsätta växa – något som arrangörer­na jobbar hårt för. – DET FINNS alla möjlighete­r att växa ännu mer. Vi har en dröm om att kunna bygga läktare runt om så att vi kan ha ännu mer folk på plats som kan följa tävlingen, säger Vilhelm Nygren.

Alla som har hjälpt till med att färdigstäl­la banan, hoppen och allt jobb runt omkring har ställt upp ideellt, en förutsättn­ing för att lyckas.

– Det hade inte gått annars, vi gör inte det här för att tjäna pengar utan för att vi tycker att det är en grymt rolig idé och en sport som bjuder in till det, säger Nygren.

Det ser inte ut att vara särskilt djupt i poolen, men någon risk för åkarna att skada sig finns inte enligt arrangörer­na.

– Tävlingen är alkoholfri, sen är åkarna extremt skickliga och wakeboarde­n kräver inte mer än någon centimeter, säger Lamton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden