Göteborgs-Posten

Ericsson får betala miljonskad­estånd

-

STOCKHOLM: Nyligen fällde Italiens högsta domstol sin dom i ett långdraget mål mot Ericsson. Målet gäller en Ericssonan­ställd som avled av hjärtattac­k på sitt jobb i Italien 1997.

Redan 2011 slog domstolen fast att mannens död berodde på arbetsrela­terad stress och att den svenska IT-jätten skulle betala skadestånd till mannens familj. Ericsson överklagad­e domen, men tvingas nu betala motsvarand­e åtta miljoner kronor i skadestånd, skriver Aftonblade­t. (TT)

KU vill utreda om granskning­stvång

STOCKHOLM: Konstituti­onsutskott­et (KU) vill utreda om de i framtiden ska kunna tvinga personer som är kallade till granskning att infinna sig, skriver aftonblade­t.se.

Detta efter att tidigare näringsmin­istern Maud Olofsson, i kölvattnet av Nuonaffäre­n, sagt nej till att bli utfrågad av utskottet.

– Det är en sak vi diskuterar. Bland annat vill vi se över hur det fungerar i andra länder, säger Peter Eriksson (MP), till tidningen.

Sedan 1987 har över 400 personer kallats till granskning. (TT)

FP vill skärpa djurskydde­t i Europa

STOCKHOLM: Djurskydde­t i Europa håller inte måttet, anser Folkpartie­t och tar upp olaglig kuperingen av grissvansa­r som exempel. Nu vill partiet införa en europeisk djurskydds­inspektion.

”Kontroller­na måste bli fler och fungera bättre, tiden från varning till rättslig prövning måste bli kortare och användning­en av antibiotik­a i djurhållni­ngen måste minska”, skriver Folkpartie­t i ett pressmedde­lande.

FP förespråka­r också att djurskydds­institutio­ner i olika länder ska samordnas i ett nätverk. (TT)

Ikea ska sko sig på sulor

STOCKHOLM : AP-fonderna får högt betyg i en utvärderin­g som regeringen gjort. Avkastning­en förhindrad­e i fjol ett underskott i inkomstpen­sionssyste­met.

Det medförde att regeringen slapp gå ännu en holmgång med pensionäre­rna om den så kallade pensionsbr­omsen, skriver Dagens industri.

Jämfört med flera pensionsfö­rvaltare faller AP-fondernas resultat också väl ut enligt granskning­en, som till stort del utförts av konsultbyr­ån McKinsey.

Regeringen vill dock förändra både förvaltnin­g och styrning för att öka kostnadsef­fektivitet­en. (TT) STOCKHOLM: På fondmarkna­den har två asiatiska jättar gått åt helt olika håll i år. Kinafonder har backat kraftigt, medan Indienfond­er stigit. Men potential finns i båda länderna, enligt expert. Kinafonder har backat med över nio procent i år.

– Att den kinesiska tillväxtta­kten kommer att avta när det sker en omställnin­g från en exportdriv­en till en mer konsumtion­sdriven ekonomi vet vi. Men tillväxten har periodvis fallit mer än väntat, säger Stefan Blomé, försäljnin­gsansvarig på fondbolage­t Fidelity.

I Indien är bilden den omvända. Där har fonderna i stället stigit drygt nio procent, efter flera år med usel utveckling. (TT) STOCKHOLM: Riskkapita­lbolaget Inter Ikea Investment­s går in som 50-procentiga ägare i skotillbeh­örsföretag­et Brunngård, skriver Dagens Industri.

Det Boråsbaser­ade företaget säljer produkter som sulor, broddar och skoputsatt­iraljer till bland annat Stadium, Jula och Clas Ohlson. Brunngård omsatte 125 miljoner under det senaste räkenskaps­året och har 25 anställda. Vad notan för köpet landade på vill ingen av parterna avslöja. (TT)

Högt regeringsb­etyg för AP-fonderna

Tillväxtjä­ttar har utvecklats olika

Osborne redo för hårda förhandlin­gar

LONDON: Storbritan­nien är redo för ”hårda förhandlin­gar” med amerikansk­a Pfizer angående deras försök att köpa Astra Zeneca. Det sade den brittiske finansmini­stern George Osborne i en radiointer­vju med BBC i helgen.

Han betonade att de måste se till att Pfizer håller specifika löften om att arbeten och tillverkni­ng ska stanna i landet.

Pzifer, vars senaste bud avvisades, har bland annat lovat att en femtedel av deras forskare ska stationera­s i Storbritan­nien om affären går igenom. (TT-Reuters)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden