Göteborgs-Posten

Rått och opolerat

Industrist­ilen har gått från trendstil till en klassisk inredning att räkna med, mycket tack vare att den är praktisk och hållbar. Lina Kjellvertz på vintagebut­iken Dusty Deco vet hur man skapar den rätta industrikä­nslan.

- HELENA KAASIK/TT helena.kaasik@tt.se

Industrist­ilen, verkstadsn­ostalgi eller ruffig shabby chic – kärt barn har många namn. Men det som utmärker stilen som vi kommit att älska är den råa och opolerade ytan där material som metall, läder och patinerat trä blandas till en skön mix mot en neutral bakgrund, gärna i vitt.

– Industrist­ilen skapar en schysst kontrast. I ett typiskt svenskt ljust och fräscht hem bidrar de gamla och naturligt slitna inrednings­prylarna med själ. En industrila­mpa tar udden av Howardsoff­an och kuddarna från Svenskt Tenn, säger Lina Kjellvertz som tillsamman­s med sin man Edin Kjellvertz driver butiken Dusty Deco i Stockholm.

Inlednings­vis var gamla industripr­ylar från USA basen i Dusty Decos sortiment, men i dag har de fått sällskap av äldre objekt från alla möjliga länder som båda gillar.

– Industrist­ilen är lätt att ta till sig eftersom den består av former som man känner igen och som känns tidlösa, säger Lina Kjellvertz. DET HANDLAR OCKSå MYCKET OM nostalgi. När trenden hade sin formtopp var tiderna tuffa och under sådana perioder har vi en tendens att blicka tillbaka mot saker med hög igenkännin­gsfaktor som skapar trygghet.

Men stilen är att räkna med även i framtiden. En av anledninga­rna till det är att det är en extremt praktisk inredning; verktyg och möbler gjorda för 1940- och 1950-talets industri är i princip outslitlig­a. Det finns också mycket bevarat så möbler och inrednings­föremål är relativt enkla att få tag på.

– Dessutom har stilen blivit mer kommersiel­l i dag. Den breda massan kan enkelt hitta alternativ till de begagnade prylarna i nyproducer­ad form både hos de stora varuhusen och från företag som House Doctor och Bloomingvi­lle. Industrist­ilen har kommit att bli en naturlig del av inredning, berättar Lina Kjellvertz.

Det innebär att även de som skyr olja och smuts, och som inte brinner för vintage, kan få tag på föremål med patinerad känsla.

Allra bäst passar den här stilen i loftmiljöe­r med tegelvägga­r eller i gamla ombyggda industrilo­kaler. Den som är lycklig nog att komma över ett sådant hem behöver inte addera mycket för att skapa stilen. För oss andra gäller att antingen renodla industrist­ilen oavsett omgivning, eller så kan man använda element ur den som en krydda i allt från romantiska till moderna miljöer. EN ANNAN FöRDEL MED INDUSTRIST­ILEN är att det inte finns några regler. Materialen kan kombineras i princip hur som helst och användas till olika ändamål. En klocka är inte bara en klocka, utan kan också ses som en praktfull väggdekora­tion och ett gammalt plåtskåp kan göras om till ett bord. Materialbl­andningar förstärker rätt känsla.

Att man kan återanvänd­a saker och förvandla dem till något nytt har länge varit en trend och fungerar extra bra inom industrite­mat. Att det är en stil som lockar både kvinnor och män gör den också populär. Äntligen kan par inreda tillsamman­s utan att behöva kompromiss­a.

– Det är en enkel och rejäl inrednings­stil som svenskarna verkar gilla, konstatera­r Lina Kjellvertz.

 ?? Bild: dUSTY dECO ??
Bild: dUSTY dECO
 ?? Bild: åHLÉNS ??
Bild: åHLÉNS
 ?? Bild: aNdERS BEIER ??
Bild: aNdERS BEIER
 ?? Bild: åHLÉNS ??
Bild: åHLÉNS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden