Göteborgs-Posten

”Vi har tagit emot män på vår klinik som blivit utsatta för sexuella övergrepp som skedde för väldigt länge sedan. Men det är först nu man har definierat det som ett övergrepp.”

-

Våldtagna män får dåligt stöd

STOCKHOLM Vården saknar rutiner för att ta hand om män som utsatts för sexuella övergrepp, visar en granskning som RFSU har gjort. Hälften av landstinge­n kan inte garantera akut psykologis­k hjälp. I 8 av 21 län saknas kunskap om vart en våldtagen man ska vända sig, skriver RFSU:s ordförande Kristina Ljungros på DN Debatt.

En enkätstudi­e från Lunds universite­t tidigare i vår visade att 17 procent av männen mellan 18 och 29 år hade blivit utsatta för sexuella övergrepp. Bland kvinnor är siffran 36 procent.

– Vad vi visar med den här undersökni­ngen är att det finns väldigt lite kunskap när det kommer till sexuella övergrepp mot män, säger Kristina Ljungros.

Hon tror att orsakerna till okunskapen beror på flera faktorer. En av dem är att bilden av sexuella övergrepp ofta är att en kvinna blir utsatt av en man. En annan att sexuella övergrepp mot män inte hänger ihop med bilden av manlighet.

– Vi har tagit emot män på vår klinik som blivit utsatta för sexuella övergrepp som skedde för väldigt länge sedan. Men det är först nu man har definierat det som ett övergrepp. JäMSTäLLDH­ETSMINISTE­R Maria Arnholm (FP) tycker att kommuner, landsting och stat måste ta ett gemensamt ansvar för att fortsätta sprida kunskapen.

”Detta är ju ett smärtsamt tydligt exempel på att vi fortfarand­e inte lever i ett jämställt samhälle, att vi fortfarand­e har könsstereo­typer som gör att vi inte tänker på att män också kan vara de svaga, att män också kan vara utsatta”, skriver hon i en kommentar.

Kristina Ljungros tycker att det är viktigt att försöka göra den informatio­n man har i ämnet könsneutra­l.

– Så att man också som man känner sig tilltalad, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden