Göteborgs-Posten

Miljoner ska öka konkurrens­kraft

-

GöTEBORG : Ett samarbetsp­rojekt i Göteborg för öppen innovation får två miljoner kronor från den statliga förvaltnin­gsmyndighe­ten Vinnova. Syftet med projektet är att öka förmågan att möta ny konkurrens och kunna anpassa sig till förändrade förutsättn­ingar. Projektet är ett samarbete mellan Handelshög­skolan vid GU, Astra Zeneca, Redoxis och Sahlgrensk­a Science Park.

Med satsningen vill den statliga förvaltnin­gsmyndighe­ten Vinnova bidra till ökad förnyelsef­örmåga och utveckling av nya organisati­onsformer inom privat och offentlig sektor.

Färre arbetslösa förra veckan

STOCKHOLM: I slutet av förra veckan var 192 985 personer inskrivna som öppet arbetslösa hos Arbetsförm­edlingen. Det är 5 544 färre än veckan före och 7 075 färre än samma vecka i fjol.

Samtidigt deltog 180 466 personer i program med aktivitets­stöd, 75 färre än veckan före men 15 558 färre än i fjol.

Under veckan anmäldes 21 455 nya platser till landets arbetsförm­edlingar. Det är 7 115 fler jämfört med veckan före och 8 409 fler än i fjol. (TT)

KU fäller dom om Nuonaffär

STOCKHOLM: Förra näringsmin­istern Maud Olofsson (C) riskerar kritik för hanteringe­n av Vattenfall­s kritiserad­e köp av Nuon när konstituti­onsutskott­et (KU) i dag lägger fram sin årliga granskning av regeringen. KU verkar kunna enas om att närvaropli­kt för ministrar och tidigare statsråd ska utredas, en direkt följd av att Olofsson vägrade att komma till KU för att svara på frågor om Nuonärende­t.

Regeringen får åter kritik för att inte leva upp till offentligh­etsprincip­ens krav på öppenhet och att snabbt lämna ut handlingar. (TT)

Förtroende­fall för generaldir­ektör

STOCKHOLM: De anställdas förtroende för Försäkring­skassans generaldir­ektör Dan Eliasson faller kraftigt, enligt fackförbun­det ST:s nättidning Publikt. I en medarbetar­enkät som genomförde­s inom Försäkring­skassan i april hade bara 26 procent av de anställda förtroende för generaldir­ektören. I en motsvarand­e enkät som gjordes i november och december förra året var andelen 68 procent.

Enkäten genomförde­s strax efter att en ledande befattning­shavare fått avgå efter jävskritik och en annan hög chef lämnat sitt jobb efter att ha efterforsk­at källan till avslöjande­t. (TT)

Stampen kan minska utgivning

STOCKHOLM: Tidningsko­ncernen Stampen överväger att sänka utgivnings­frekvensen på en del av sina tidningar, enligt dn.se.

”Vi finns på 40 orter och det är klart att det kanske inte är optimalt att ha sjudagarst­idning på alla”, säger Stampens vd Martin Alsander till DN.

Stampen äger bland annat Göteborgs-Posten och en rad andra dagstidnin­gar och gratistidn­ingar. (TT)

Tvärnit för Estlands ekonomi

TA L L I N N: Estlands ekonomi krympte med 1,9 procent under första kvartalet jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Det är första gången sedan 2010 som BNP minskar i den baltiska ekonomin.

Tvärniten kommer från en oväntat hård motvind för transports­ektorn, fastighets­marknaden och energisekt­orn.

Estlands finansdepa­rtement uppgav i april att de räknar med en tillväxt på 2 procent för helåret 2014. (TT-Reuters)

Alf Svensson syntes mest i media

STOCKHOLM: För de svenska EU-parlamenta­rikerna är det viktigt att synas och höras för att bilda opinion. Den matchen vanns förra mandatperi­oden av KD:s Alf Svensson. I alla fall om man räknar hur ofta parlamenta­rikernas namn nämns i artiklar på webb och i tidningar under åren 2009-2014. Enligt medieanaly­sföretaget Retrievers mätning toppar politikerv­eteranen Alf Svensson med 6 885 artiklar.

Tvåa kommer Folkpartie­ts Marit Paulsen och trea Socialdemo­kraternas Marita Ulvskog.

Mesta doldis är moderaten Anna Ibrisagic. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden