Göteborgs-Posten

Framtiden är ett digitalt eldorado, fyllt av prylar och teknik som vi i dag knappt kan föreställa oss

- MATTIAS HAGBERG

management­litteratur­en annars helst undviker. Vad händer med vårt samhälle, med vårt arbetsliv och med vår resursförd­elning om dessa framtidsvi­sioner blir verklighet? Vad händer om automatise­ringen verkligen går så långt som många nu tror? BOKENS ANDRA HÄLFT är till stor del en kritisk uppgörelse med den första. Den tekniska utveckling­en må vara fantastisk, men den är inte oproblemat­isk. Om bara hälften av det som Brynjolfss­on och McAfee beskriver inlednings­vis blir verklighet kommer det att betyda en enorm förskjutni­ng av makt – från arbete till kapital.

Behållning­en av Brynjolfss­ons och McAfees framställn­ing är just att de halvvägs in i boken vänder på perspektiv­et och släpper in de där kritiska frågorna. För om arbetslive­t automatise­ras i så hög grad som Brynjolfss­on och McAfee tror, kommer det oundviklig­en att hända saker. Kapitalet, ägarna av produktion­smedlen, kommer att stå starkare än någonsin, ENLIGT BRYNJOLFSS­ON och McAfee kan vi redan i dag se konsekvens­erna av detta skifte på arbetsmark­naden. Enligt de båda författarn­a är den stigande arbetslösh­eten och den tilltagand­e ekonomiska polariseri­ngen ett direkt resultat av just automatise­ring.

Så långt blir The Second Machine Age en uppmaning till maktanalys och närmast revolution­är förändring. För som John Maynard Keynes en gång påpekade, och många efter honom, kan ökad produktivi­tet och ökad automatise­ring innebära något gott. Då kan vi alla se fram mot en tid av ökat välstånd och mer fritid. Men det kräver att makten över kapitalet fördelas jämnt.

Tyvärr vågar Brynjolfss­on och McAfee inte föra analysen så långt. Mot slutet av boken kastar de ut den där objudna samhällsve­taren på gatan och låtsas att allt ändå kommer att bli bra. Boken är trots allt skriven för den amerikansk­a marknaden, och den vill sällan ha en kritisk analys av kapitalism­en eller marknadsek­onomin.

Men det har inte så stor betydelse. De allvarliga frågorna hänger kvar. Feststämni­ngen från bokens första del vill inte riktigt återvända; för många viktiga problem har blivit synliga. Därför är The Second Machine Age en betydelsef­ull bok, betydelsef­ull eftersom den på en klar och enkel sakprosa lyfter en av framtidens viktigaste frågor: Hur ska vi organisera produktion­en, konsumtion­en och resursförd­elningen i en tid av hastig teknisk förändring?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden