Göteborgs-Posten

Ett hälsosamt rus i vårgrönska­n

Musiken ekar ut över gräsplanen nedanför Björngårds­villan. Tusentals löpare är mitt i uppvärmnin­gen inför årets lopp. Fem kilometer genom ett vårgrönt Slottsskog­en.

- SOPHIA NILSSON

Över 11 000 deltagare samlades i går i Slottsskog­en. Kollegor, vänner och ensamlöpar­e. Tjugo minuter innan start leder Friskis & Svettis uppvärmnin­gen. Till toner av Beyonces Run the world och Don’t stop me know med Queen vibrerar hela Slottsskog­en av höga hopp.

StartSKott­Et går och första gruppen springer i väg. Det är första året som loppet faktisk mäter exakt fem kilometer. Tidigare år har det saknats 500 meter.

– Vi har fått lägga till passager där det är lite smalare, säger Björn Mårtensson, tävlingsle­dare från IK Vikingen som arrangerar Vårruset.

Först över mållinjen var Sara Eén, från Aktivitus sportsclub med en tid på 19.27. Men särskilt nöjd med den tiden var hon inte.

– Kan man stå upp har man sprungit för långsamt, säger hon minuten efter målgång.

En och annan man hade också smugit sig in i loppet, trots att det egentligen bara är kvinnor som får delta

I vanliga fall ägnar sig Sara Eén något tuffare lopp, trailrunni­ng. Hon lockas mer av löpning i naturen.

– Utsikten, att det luktar natur. Jag behöver inte någon som står och hejar på mig. En och annan man hade också smugit sig in i loppet. Trots att det egentligen bara är kvinnor som får delta. ”Cindy” tog en för laget.

– Min flickväns lag var en person kort för att få en picknickko­rg, så då fick jag ställa upp. Klänningen är köpt särskilt för i dag. Korsetten också, säger Mattias Stridh, som han egentligen heter.

Vårruset arrangeras för 26:e året i rad. Kvinnor i alla åldrar kan springa, jogga eller promenera de fem kilometrar­na i ett flertal städer. Från Malmö i söder till Luleå i norr.

MITT PÅ GRÄSPLANEN

satt Amanda Victorén och Ida Wiedel, 15 år gamla och vilade upp sig efter loppet.

– Det är första gången jag sprang, vi har sett fram emot det jättelänge, säger Amanda Victorén.

– Jag älskar att träna och med löpning ser man snabba resultat, säger Ide Wiedel.

Många väljer att springa med sina kollegor och vänner. Men kompisarna Emelie Lysberg och Lisa Eresund sprang på varandra efter målgång, ovetandes om att den andre sprungit. Både kom inte på en tid runt 23 minuter. Emelie Lysberg var nöjd men tyckte att det var lite trångt i banan. Och det är hon inte ensam om.

– DE FÖRSTA

tre kilometrar­na fick man sicksacka fram. Första kilometern­a fick man nästan gå. Man blev lite arg, men det gav lite energi, säger Lisa Eresund.

Efter drygt en timma började de sista startgrupp­erna gå i mål. Runt om i parken sitter grupper av glada löpare med medaljer runt halsen. Loppet är avslutat men picknicken lär pågår någon timme till.

031-62 40 00 sophia.nilsson@gp.se

 ??  ?? gläDJESKUt­t. Emelie Lysberg och Lisa Eresund hoppar av glädje efter att ha gått i mål.
gläDJESKUt­t. Emelie Lysberg och Lisa Eresund hoppar av glädje efter att ha gått i mål.
 ?? Bild: FRIDA WINTER ??
Bild: FRIDA WINTER
 ?? Bild: FRIDA WINTER ??
Bild: FRIDA WINTER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden