Göteborgs-Posten

VARVET EN HIT BLAND UNGA TJEJER

– För mig är det självklart att springa, säger Clara Henry, 20.

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

Hon har gjort sig känd med egna program på Youtube och som programled­are i Melodifest­ivalen. På lördag gör 20-åriga Clara Henry sitt första ”riktiga” Göteborgsv­arv efter att ha sprungit Lilla Varvet och Mellanvarv­et tidigare år.

DÄRMED ÄR HON en del av den rörelse som är unga kvinnors löpande. I åldersgrup­pen 21–25 år är tjejerna nu i majoritet i Göteborgsv­arvet. Totalt sett är männen fortfarand­e fler – men det kan komma att ändras. Och frågan är kanske inte varför så många tjejer nu vill springa, utan varför så få gjort det tidigare.

– Svårt att svara på. Men män har ju alltid prioritera­ts inom sport så det är kanske inte så konstigt. Själv har jag aldrig tänkt på det, båda mina föräldrar har sprungit så det känns självklart för mig, säger Clara Henry.

I USA, DÄR just halvmarato­n blivit den överlägset mest populära formen av motionslop­p på senare år, har kvinnorna redan tagit över. Förra året genomförde 1,1 miljoner amerikansk­a kvinnor lopp över just den distansen, vilket var 60 procent av det totala deltagande­t.

Och synen på långlopp har förändrats. Från något som halvgalna män sysslade med till en aktivitet för ”vanligt folk”. När Clara Henry tar sig till startfålla­n på lördag gör hon det som en av 23 000 kvinnor. Att jämföra med blott 4 000 så sent som 1992.

Så hur är formen?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har varit ute och rest och kom precis hem här, så jag har inte sprungit på ett tag. Det blir spännande, säger Clara.

NÅGON ORO KÄNNER hon dock inte. Grundfysik­en finns där. Och hon får sällskap av rutinerat sällskap.

– Jag kommer att springa med mamma. Hon har sprungit Varvet massa gånger och är envis. Bra på att härda ut. Jag springer snabbare, men brukar gå när jag är trött, hon håller ett jämnare tempo.

 ??  ??
 ??  ?? CLARA HENRY.
CLARA HENRY.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden