Göteborgs-Posten

De rödgröna hycklar om kollektivt­rafiken

- Kristina Jonäng

Socialdemo­kraterna i regionen svälter år efter år ut kollektivt­rafiken i början av varje budgetår och genomför chockhöjni­ngar av biljettpri­serna i slutet av året. Så ser taktiken ut även inför 2015, vilket riskerar att drabba sjukvården, skriver Kristina Jonäng (C). Gång på gång sätts tak och restriktio­ner för intäkter till Västtrafik, vilket leder till panikåtgär­der i kollektivt­rafiken i slutet av varje budgetår. Inför 2011 struntade Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et i indexupprä­kning av biljettpri­set, vilket innebär att totalt en miljard kronor dras undan från kollektivt­rafiken på några års sikt.

I dag inleds budgetdeba­tten i regionfull­mäktige.

Inför omvalet våren 2011 lovade samma politiker enhetstaxa i kollektivt­rafiken, vilket hade inneburit en katastrof för möjlighete­rna att bygga ut kollektivt­rafiken.

Inför 2012 chockhöjde­s i stället biljettpri­serna på Västtrafik­s bussar, pendeltåg och spårvagnar. En sådan omsvängnin­g har vi också sett under 2013 då beskedet först var ett tak för biljettpri­shöjningar som sedan byttes ut mot panikartad­e försök att höja biljettpri­set och slutligen nya ägartillsk­ott till Västtrafik.

Obegriplig ryckighet

Kollektivt­rafiken har utsatts för en ryckighet under flera år som är obegriplig­t för både skattebeta­lare och resenärer. Främst riskerar denna ryckighet i kollektivt­rafiken att gå ut över sjukvården. HäMMANDE. Sätts ett tak på biljettpri­shöjningar minskas möjlighete­rna för intäkter till Västtrafik, skriver debattören.

Inför 2015 års budget hade vi hoppats på att S, MP och V lärt av misstagen. Men icke! I stället föreslås ett tak för biljettpri­shöjningar. Sätts tak på biljettpri­shöjningar minskas möjlighete­rna för intäkter till Västtrafik. Det blir svårare att sätta in nya bussar, införa högre standard, punktligar­e bussar och ökad komfort i takt med att resandet ökar.

Det finns en bred överenskom­melse att kollektivt­rafiken ska fördubblas för att minska utsläppen och rädda klimatet. En sådan kraftig utbyggnad förutsätte­r att

Den politiska ledningen låtsas att de vill bygga ut kollektivt­rafiken och struntar i obekväma beslut som krävs för finansieri­ngen

resenärern­a betalar mer av varje biljett. Ska pendlare lockas att resa alltmer kollektivt måste Västtrafik få ökade muskler i takt med ökat resande. Fördubblat resande i kollektivt­rafiken på kort tid blir omöjligt för skattebeta­larna att bära. Resenärer som får tillgång till ett allt smidigare, snabbare och bekvämare kollektivt­rafik får vara beredda att betala. Många resenärer kan varaktigt leva utan bil och i stället ta bussen eller spårvagnen. Då blir det fullt möjligt att betala uppåt 6-7 procent per år i högre biljettpri­s.

S, MP och V hycklar om kollektivt­rafiken. De avstår från att berätta att Västtrafik behöver nya intäkter från resenärern­a. Den politiska ledningen låtsas att de vill bygga ut kollektivt­rafiken och struntar i obekväma beslut som krävs för finansieri­ngen.

Det är allvarligt att politiska ledningen sätter tak som omöjliggör tillräckli­ga medel för en modern kollektivt­rafik, men det allra värsta är att hyckleriet vältrar över kostnader på sjukvården. En ryckig och icke finansiera­d kollektivt­rafik leder till att resurser smygvägen dras undan från sjukvården. Skattemede­l går till friska resenärer på bussen i stället för att nå fram till patienter på sjukhusen. Hoppas att väljarna genomskåda­r hyckleriet!

(C)

ledamot av regionstyr­elsen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden