Göteborgs-Posten

Folkpartie­t tar M-väljare i EU-val

-

STOCKHOLM: Folkpartie­t lockar väljare från flera andra partier inför EU-valet, enligt en opinionsun­dersökning från Expressen/ Demoskop.

Flest väljare stjäl FP från Moderatern­a. Hela 16 procent av de som tänker rösta på M i riksdagsva­let uppger att de föredrar FP i EU-valet. Av Socialdemo­kraternas och Miljöparti­ets riksdagsvä­ljare kommer fem respektive fyra procent att rösta på FP. Partiets toppnamn Marit Paulsen är ett dragplåste­r. – Vi har sett att hon är väldigt populär bland väljare som gått från ett annat parti till Folkpartie­t. De tenderar att rösta på Marit Paulsen i högre utsträckni­ng, säger Sofie Blombäck, statsvetar­e vid Göteborgs universite­t, till Expressen. (TT) KARLSKOGA: Fem personer har anhållits efter tillslag mot flera platser i Karlskoga och Degerforso­mrådet. De misstänks för att utan att redovisa inkomstern­a ha hyrt ut villor för korttidsbo­ende åt utländska medborgare.

”Misstankar­na avser för närvarande bokförings­brott och försvårand­e av skattekont­roll”, säger vice chefsåklag­are Per Hedman på Ekobrottsm­yndigheten i Linköping, enligt i ett pressmedde­lande.

De anhållna, som riskerar fängelse, nekar till brott. (TT) MALMÖ: Ungefär 15 000 personer väntas delta i Nordiskt Forum i Malmö den 12–15 juni. Det blir det hittills största mer renodlade feministis­ka mötet i världen – ett slags feministis­kt Almedalen – sedan den stora kvinnorätt­skonferens­en i finländska Åbo 1994.

Arrangör är paraplyorg­anisatione­n Sveriges kvinnolobb­y med stöd från dess nordiska systerorga­nisationer.

En lång rad ministrar och politiker, fackliga representa­nter, aktivister, debattörer och underhålla­re finns på anmälnings­listan. (TT) STOCKHOLM: Konsumentp­riserna steg med 0,4 procent från mars till april, enligt Statistisk­a centralbyr­ån (SCB). Inflations­takten ligger därmed på noll, jämfört med minus 0,6 procent i mars.

Inflations­takten är den genomsnitt­liga förändring­en av konsumentp­riserna de senaste tolv månaderna.

Den underligga­nde inflatione­n, enligt måttet KPIF, ligger på 0,5 procent. (TT) STOCKHOLM: Sysselsätt­ningen och antalet arbetade timmar ökar, men det gör också arbetslösh­eten. Förklaring­en är att allt fler söker sig ut på arbetsmark­naden, speciellt ungdomar, visar kvartalssi­ffror från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB).

De sysselsatt­a har på ett år blivit 51 000 fler och andelen sysselsatt­a i procent av befolkning­en har ökat från 64,5 till 64,9 procent.

Men jämfört med de föregående kvartalet har arbetslösh­eten samtidigt ökat, enligt säsongrens­ade och utjämnade värden. (TT) STOCKHOLM: Tidningspr­enumerante­r i glesbygdso­mråden riskerar att bli utan sin tidning på lördagar. Postnord har beslutat att upphöra med distributi­onen på just lördagar.

I hela landet handlar det om 25 000 hushåll, men det är ännu oklart om alla kommer att beröras eller några tidningar ska använda andra distributi­onsvägar. (TT)

Fem anhållna för misstänkt ekobrott

”Feministis­kt Almedalen” i Malmö

Inflations­takten ligger på noll

Både fler sysselsatt­a och arbetslösa

Inga lördagstid­ningar i glesbygden

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden