Göteborgs-Posten

Fakta: Så uppfylldes villkoren för affären

- AMANDA BILLNER

Volkswagen, som redan ägde cirka två tredjedela­r av aktierna i Scania, lade i februari ett bud på de resterande aktierna på 200 kronor per aktie. Villkoret för affären var att VW skulle komma upp i ett 90-procentigt ägande.

Budtiden gick ut 25 april, men motståndet bland flera av de större aktieägarn­a, framför allt flera svenska pensionsbo­lag, var stort.

Volkswagen förlängde den 30 april budtiden till 16 maj.

I går meddelade Alecta, med 2,04 procents ägande, att man bestämt sig för att sälja. Volkswagen kom då upp i 90,47 procent av ägandet och kunde meddela att villkoren för budet uppfyllts. själv lite aktier och tyckte om att ha det. Jag tror att det är bra om svenskarna också kan påverka bolaget. Nu blir det inte så, säger Robin Wallén, som är produktion­stekniker i gjuteriet.

Volkswagen har varit storägare i Scania i 14 år. Vd Martin Lundstedt välkomnar ”ett stabilt och långsiktig­t ägande”.

– Vi vet att Volkswagen har ett stort hjärta för Scania och vill se ett framgångsr­ikt Scania framöver, säger han till TT. LUNDSTEDT TROR INTE att det förändrade ägandet kommer att innebära så mycket i det dagliga arbetet. Men det har ändå funnits en oro kring vad som ska hända med jobben. Scania har cirka 15 000 anställda i Sverige, de flesta i Södertälje.

– Många har oroat sig. Scania är jättevikti­gt för Södertälje och det är samtidigt Stockholms läns

SNART TYSKT. Men det blir troligen inte några stora förändring­ar för Scania på kort sikt. enskilt största privata arbetsgiva­re, säger Boel Godner (S), kommunstyr­elsens ordförande i Södertälje.

Facken ingick i april ett avtal med Volkswagen som lovar att huvudkonto­ret ska bli kvar i Södertälje och att produktion­en inte ska flyttas utan fackligt godkännand­e. Facken tror därför inte på några stora förändring­ar på kort sikt.

– Nej, men det kommer säkerligen ske förändring­ar på lång sikt, säger Lisa Lorentzon på Akademiker­föreningen på Scania.

För Södertälje­s politiker är oron inte över än, för medan jobben vid Scania tycks vara säkrade för tillfället kan den näst största arbetsgiva­ren på orten, Astra Zeneca, också vara på väg att köpas upp. NEDLäGGNIN­GEN AV ASTRA Zenecas forskning för några år sedan innebar en ”stor chock” för Södertälje, enligt Boel Godner, och det finns inga löften från Pfizer om att svenska jobb ska säkras vid ett eventuellt samgående.

– Det är en orolig tid för Södertälje kring Astra Zeneca innan vi vet vad som händer. Jag tycker att det är oroväckand­e signaler som kommer från Pfizer, säger Boel Godner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden