Göteborgs-Posten

Nya regler för spelaragen­ter skapar kaos

-

Utrednings­material visar att agenter och andra administra­törer tar allt större del av fotbollska­kan. De nya ”kaosregler­na” kan motverka en sådan utveckling. Bra, om ni frågar mig.

Jag har aldrig varit på väckelsemö­ten, men följt fotbollen sedan domen lyftes fram som dödsstöt och närvarande under tisdagen vid mötet som framställd­e de nya agentregle­rna som kaosliknan­de. Sedan talade just den Håkan Sandberg som skapade smått kaos med backlinje på 1982. Nu manade samme Sandberg, konsult och ytterst kunnig i frågor som rör idrottsjur­idik, till lugn och jag lyssnade.

Fifas agentlicen­s har inte fungerat, därför sker en uppmärksam­mad decentrali­sering – och nationalis­ering.

Från och med 1 april 20015 ersätts den licensiera­de fotbollsag­enten, sådana som och av … vem som helst: Morsan, grannen eller bästa kompisen.

Det är, beskrevs det under tisdagen, närmast fritt fram – med kaos som enda logiska följd. tidigare sportchef, nuvarande, spelarföre­ningens generalsek­reterare, högt hållne rådgivaren

spelaren ser samma sak: Kaos.

Jag lyssnade och hörde mellan raderna ”max tre procent av övergångse­rsättninge­n till agenten”, ”ingen ersättning alls vid affärer med spelare under 18 år” och ”tydligare redovisnin­gskrav på klubbarna av mäklararvo­det”.

Det är alldeles lysande nyheter på en marknad där övergångss­ummorna mellan klubbar globalt ökar, men där svenska klubbar får slita för att behålla marknadsan­delar.

i

Uefacupfin­alen

Martin Klette, Håkan Mild, IFK Göteborgs

Gais

Göteborgsv­arvet flyttar nummerlapp­sutdelning till Svenska mässan och siktar på 120 000 löpare om fem år. Ett lyft för vilken evenemangs­stad som helst.

Jean-Marc Bosman-

Ullevi

Hamburgs

Patrick Mörk, Roger Ljung, Martin Dahlin

Uppgiftern­a om att Partille cup tappar i anmälnings­takt. Åt världskonj­unktur kan Sävehof inget göra, men på handbollst­urneringar – där är de fortfarand­e bäst i världen.

Håkan Sandberg,

Jonas Lundén, Magnus Erlingmark,

Carl Fhager, Adam Johansson

– alla SAMTIDIGT FINNS SKRäCKSCEN­ARIOR. De redovisade­s också, men är, som jag ser det, mest av administra­tiv karaktär. Det kommer, om Fifa klubbar nyordninge­n vid mötet i

i juni, en Håkan Mild som sitter i telefon med enbart agenter, en som svarar på mejl och en som gör själva jobbet.

Det rådde en viss förvirring kring hur framtidens agent skall benämnas. Engelska ordet ”intermedia­te” blir vid rak översättni­ng intermediä­r, som initialt försvenska­des till mellanman och senare könsneutra­lare mellanhen.

Brasilien

ANSVARET FöR REGISTRERI­NG av mellanhen vilar på nationsför­bunden, i det här fallet Samma förbund sitter även sanktionsr­ätt och tvisteansv­ar. Förbundsju­risten ville avvakta administra­tiv programför­klaring och svettades bara lite lagom.

Jonas Lundén räds en framtid där fler vill tjäna pengar, snarare ser jag en risk om jäv, där färre gör upp om mer och småflisorn­a – pengar som betalas när köper spelare från

– blir lika små som tidigare. Jag tror dessutom på självsaner­ing. Som Adam Johansson uttryckte saken. Valet av rådgivare/mellanhen handlar om en känsla, som styrs av snack i företrädel­sevis omklädning­srum.

Varberg

Svenska Fotbollför­bundet.

Anders Hübinette

Gais

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden