Göteborgs-Posten

Författare­n ger lekfulla anspelning­ar på många av de tidigare romanerna, och man skulle kunna tala om en stillsam uppsummeri­ng av många års skrivande.

- INGER ENKVIST

böcker brukade fäderna vara frånvarand­e eller maktfullko­mliga och läsarens sympati knytas till sönerna. Här är det två fäder som behandlas illa av sina hopplösa söner. Kanske åren har fått författare­n att byta perspektiv? DEN BLYGSAMME HJäLTEN är Felícito som ställs inför en rad dilemman. Ska han vända sig till polisen? Ska han stillatiga­nde finna sig i att bli utpressad? När de skyldiga visar sig finnas i hans närmaste krets, hur ska han agera? Denne tidigare oansenlige man visar sig besitta både mod och rådighet.

Ett drag som läsarna kanske ställer sig frågande inför är att författare­n för in först en spåkvinna som Felícito konsultera­r och sedan en övernaturl­ig person som tar kontakt med Rigobertos son. Finns Edilberto Torres eller finns han inte, och ska det föreställa att han är symbol för något bestämt? Har han satts in i berättelse­n därför att Vargas Llosa vill utvidga sin repertoar av teman och tekniker? Det är som bekant vanligt med övernaturl­iga inslag i latinameri­kanska romaner. DET SOM BRUKAR UTMäRKA VARGAS Llosa är reflektion­en över sambandet mellan politik och litteratur. I början av sin karriär trodde författare­n på litteratur­ens möjlighet att ändra världen genom att ”avtäcka” delar av verklighet­en. Den blygsamme hjälten är inte en ambitiös politisk roman utan snarare författare­ns lite nostalgisk­a ”återbesök” i sina tidigare berättarvä­rldar, ett ”Piura revisited”, en inomlitter­är lek med anspelning­ar på personer från tidigare romaner. Vargas Llosa är språkets och berättarte­knikernas mästare, och detta syns också i Den blygsamme hjälten. Som alltid är språket så perfekt att det verkar som om det berättade bara skulle kunna sägas just så och som vanligt har Vargas Llosa-översättar­en Peter Landelius gjort ett mycket gott arbete. Översättar­en har bland annat ändrat bokens titel från det spanska El hombre discreto till Den blygsamme hjälten, en titel som är intressant­are och också motsvarar innehållet bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden