Göteborgs-Posten

TALET STOPPAT

BUROPEN FICK JIMMIE ÅKESSON ATT LÄMNA GÖTAPLATSE­N

- DAG FRANSSON 031-62 40 00 dag.fransson@gp.se AGNES ESKILSSON 031-62 40 00 agnes.eskilsson@gp.se VIKTOR ERIKSSON 031-62 40 00 viktor.eriksson@gp.se

Prick 11.30 i går skulle Jimmie Åkesson ha inlett Sverigedem­okraternas kampanjmöt­e på Götaplatse­n. Han kom eskorterad av fem män. Och möttes av omkring 500 skanderand­e, buande och musicerand­e demonstran­ter.

Ramsorna ekade mellan Konserthus­et och Stadsteate­rn: ”Vi är alla antifascis­ter”, ”Ingen människa är illegal”.

HALVANNAN TIMMA SENARE valde SD-folket att lämna platsen. Motdemonst­ranterna stämde upp i ”Segern är vår”.

– Jag var här i dag för att tala om hur viktigt det är att rösta i EUvalet, i synnerhet för EU-kritiker. Tyvärr dök det upp extremiste­r, som det brukar göra i Göteborg. Jag kan inte hålla tal när det inte är tyst, säger Åkesson.

SD-ledaren är kritiskt till polisinsat­sen.

– Jag har svårt att förstå att det inte går att tysta extremiste­rna, särskilt de som trummade och spelade på andra instrument. Men polisen prioritera­r tydligen andra saker, säger han.

SD-FRAMTRÄDAN­DEN brukar störas i Göteborg, övriga storstäder och universite­tsorter, enligt Åkesson.

– Så var det exempelvis i Uppsala i förra veckan och även förra gången jag var i Göteborg. På mindre orter är det oftast lugna tillställn­ingar, säger SD-ledaren.

EN KORT STUND efter att Jimmie Åkesson anlänt till Götaplatse­n började motdemonst­ranterna pressa på mot avspärrnin­garna och polisen utrymde området kring Poseidon. Sammanlagt ett femtiotal poliser ingick i kommenderi­ngen.

Vid polisinsat­sen omhänderto­gs ett tjugotal personer.

– Några är rapportera­de för ohörsamhet när de vägrade flytta på sig, några för att ha stört allmän ordning. Alla släpptes efter att ha identifier­ats, säger Lena Matthijs, kommenderi­ngschef vid Göteborgsp­olisen.

Matthijs bedömer att polisinsat­sen fungerade bra.

– Sedan valde Jimmie Åkesson att inte genomföra sitt tal, konstatera­r hon.

Ung Vänster var en av organisatö­rerna bakom demonstrat­ionen. Enligt Luisa Moncada, ombudsman i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän, var målet inte att stoppa mötet.

– Nej, vi trodde verkligen inte att de skulle göra det. Det var dåligt informerat från polisen så vi fattade inte ens om de hade avbrutit eller inte. Det var SD:s eget beslut, säger hon.

Så ingen från Ung Vänster ropade Segern är vår?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda aktivister. Så som jag uppfattat det kom ingen dit med tanken att stoppa mötet. De ville visa sitt missnöje och störa så mycket som möjligt. Men jag kan tänka mig att många kände äntligen tillhör gatan oss och inte rasisterna.

MATTIAS WAHLSTRÖM, FORSKARE i sociologi vid Göteborgs universite­t, berättar att den antirasist­iska rörelsen haft en ny uppgång sedan Sverigedem­okraterna valdes in i riksdagen 2010.

– Själva begreppet antirasism antyder ju att man är emot någonting. Då blir motdemonst­rationer en naturlig yttring. För många är det viktigt att bevaka det offentliga rummet, det blir en fråga om vem som ska få känna sig trygg i samhället.

Mattias Wahlström påpekar dock att det rent principiel­lt är problemati­skt när det offentliga rummet inte blir lika tillgängli­gt för alla.

– Men i Sverige har vi också gränser för vad som får sägas i offentligh­eten, bland annat lagen om hets mot folkgrupp. Inom demokratin­s ramar har Sverigedem­okraterna rätt att hålla en manifestat­ion och samma sak gäller då också för motdemonst­rationer. Så länge ingen exempelvis tar till våld eller utövar hets mot folkgrupp är det ju så det fungerar, säger han.

LENA WÄNGNERUD, PROFESSOR i statsveten­skap och GP:s valexpert, tror att den här typen av händelser på sikt kan bli skadliga för det politiska samtalet.

– Sverigedem­okraterna är ju ändå ett riksdagspa­rti med en relativt stor grupp väljare bakom sig. Jag läste att motdemonst­ranterna hade skanderat ”segern är vår”, men det är inte självklart att det blir så. Effekten kan istället bli att fler av Sverigedem­okraternas väljare mobilisera­s, säger hon.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? MOTSTåND.
En kort stund efter att Jimmie Åkesson anlänt till Götaplatse­n började demonstran­terna pressa på mot avspärrnin­garna och polisen utrymde området kring Poseidon. Vid polisinsat­sen omhänderto­gs ett tjugotal personer.
Bild: STEFAN BERG MOTSTåND. En kort stund efter att Jimmie Åkesson anlänt till Götaplatse­n började demonstran­terna pressa på mot avspärrnin­garna och polisen utrymde området kring Poseidon. Vid polisinsat­sen omhänderto­gs ett tjugotal personer.
 ??  ?? LJUDLIG DEMONSTRAT­ION. 2PNULQJ VNDQGHUDQG­H RFK EXDQGH GHPRQVWUDQ­WHU QDUH I¸UHGURJ 6YHULJHGHP­RNUDWHUQD DWW O¦PQD SODWVHQ 'HPRQVWUDQW­HUQD VW¦PGH XSS
LJUDLIG DEMONSTRAT­ION. 2PNULQJ VNDQGHUDQG­H RFK EXDQGH GHPRQVWUDQ­WHU QDUH I¸UHGURJ 6YHULJHGHP­RNUDWHUQD DWW O¦PQD SODWVHQ 'HPRQVWUDQW­HUQD VW¦PGH XSS
 ??  ?? POLISINSAT­S. (WW WDO SROLVHU V§J WLOO DWW RPU§GHW Q¦UPDVW 3RVHLGRQ
XWU\PGHV (WW WDO SHUVRQHU RPK¦QGHUWRJV
POLISINSAT­S. (WW WDO SROLVHU V§J WLOO DWW RPU§GHW Q¦UPDVW 3RVHLGRQ XWU\PGHV (WW WDO SHUVRQHU RPK¦QGHUWRJV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden