Göteborgs-Posten

Ledningen fick egen info om Västlänken

Kommunledn­ingen i Göteborg fick en egen dragning om Västlänken­s kostnader igår.

- DANIEL OLSSON OCH ELEONOR EKSTRÖM-FRISK nyheter@gp.se

Västsvensk­a paketets samordnare Ylva Lööf informerad­e kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott, där partiernas gruppledar­e ingår, om hur myndighete­n ser på kostnadern­a och uppgiftern­a om stora kostnadsök­ningar som moderaten Martin Wannholt förde fram på GP Debatt i förra veckan.

OCH HENNES BUDSKAP var att budgeten på 20 miljarder håller.

– De siffror som Martin Wannholt använder går inte att finna i några papper, säger miljöparti­ets gruppledar­e Kia Andreasson efter mötet.

Martin Wannholt uppgav att kostnadsök­ningen varit på mer än fem miljarder kronor uppdelad på i huvudsak tre huvudposte­r:

2,5 miljarder för fyra spår i stället för två

0,5 miljarder för stationsby­ggnader

Minst 2 miljarder för så kalllade intrångser­s ättningar

Trafikverk­et och ledande kommunpoli­tiker har tidigare argumenter­at för att fyrspåren är en diskussion som pågår där inget ännu är beslutat – och kommer det beslutas så är det ett tillägg till projektet vars finansieri­ng kommer avgöras då. Den halva miljarden för stationsut­byggnaden har på samma sätt motiverats som ett tillägg, det rör cykelparke­ringar, utsmycknin­gar och annat som också kan leda till en värdeöknin­g på den mark som frigörs efter bygget.

”Budskapet var att budgeten på 20 miljarder håller”

DEN SISTA POSTEN intrångs kostnader handlar om extra kostnader som bolag och förvaltnin­gar kan få under bygget i form av ökade kostnader och minskade intäkter. Där pågår som GP kunnat berätta tidigare ett arbete inom Fastighets­kontoret med att sammanstäl­la enskilda bolag och förvaltnin­gars uppskattad­e kostnader till ett gemensamt krav mot Trafikverk­et.

– Istället för att varje förvaltnin­g ska förhandla för sig så ska kommunen tala med en röst och det ska sedan underställ­as en ekonomisk granskning för att sedan hamna på kommunstyr­elsens bord, säger Kia Andreasson.

Martin Wannholt deltog inte vid gårdagens föredragni­ng, och vill därför inte ge någon kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden