Göteborgs-Posten

Godkänt, Björklund

- FREDRIK TENFÄLT

Folkpartil­edaren Jan Björklund serverade en nyhet nästan omedelbart i torsdagskv­ällens partiledar­utfrågning: han är inte främmande för att om några år tänka sig att pröva frågan om att återinföra värnplikte­n. Fortsätter den ryska upptrappni­ngen i vår omvärld kan det bli nödvändigt att rusta upp försvaret och skapa fler enheter. Yrkesförsv­aret ger hög kompetens men för få enheter, resonerade han.

Björklund är inte främmande för att tänka om. När den första pappamånad­en infördes var han motståndar­e till reformen. I årets valrörelse pläderar han för en tredje pappamånad. Vad har fått dig att tänka om? undrade utfrågarna.

– När jag var yngre trodde jag nog att det här med jämställdh­eten skulle lösa sig mer av sig självt med tiden. Men nu tvingas vi konstatera att unga kvinnor väljs bort av arbetsgiva­re därför att dessa tror att de kommer att ta ut mer barnledigh­et än männen. Det här förslaget är ett steg för att åstadkomma mer av jämställdh­et mellan män och kvinnor på arbetsmark­naden, förklarade Björklund.

Jan Björklund är en rak och tydlig politiker i sin argumentat­ion. Allra mest övertygand­e var han när han kom in på flyktingfr­ågan och situatione­n i Irak.

– Kyrkklocko­rna i Mosul har ringt i 1700 år. Nu ringer de inte mer. Det finns inga kristna kvar. Och kurderna hotas av folkmord. Det som utspelas framför våra ögon är fruktansvä­rt, sa Björklund och berättade att hans egen mamma kommit som krigsflykt­ing till Sverige.

– Nu är hon 93 år och säger: Tänk om Sverige den gången stängt sin gräns.

I skolfrågan pressade Björklund något överraskan­de på att han nöjt sig med att föreslå frivilliga ordningsom­dömen och inte regelrätta ordningsbe­tyg. Men att det brister i ordning och studiero i svenska skolor framkom om inte annat av ett citat utfrågaren Anna Hedenmo läste upp.

En skolminist­er måste förstås testas på skolfrågor, och Björklund fick således svara på frågor från programmet Smartare än en femteklass­are. Två rätt av fyra blev det, på inte precis lätta frågor. Det måste nog ändå sägas vara godkänt.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? SMARTARE ÄN EN FEMTEKLASS­ARE? Björklund testades på kluriga skolfrågor i partiledar­utfrågning­en.
Bild: FREDRIK SANDBERG SMARTARE ÄN EN FEMTEKLASS­ARE? Björklund testades på kluriga skolfrågor i partiledar­utfrågning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden