Göteborgs-Posten

Fel Schyman, barn berikar!

- Maria Haldesten 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ å PDULD KDOGHVWHQ#JS VH

Gratis är gott. Och det skall vara gött å leva. Att då, på grund av ekonomi, tvingas ta hand om sina egna ungar kan ju hämma en stackars förälder.

Så tycks resonemang­et ha gått på partikansl­iet hos Feministis­kt initiativ. Så här klargörand­e uttryckte Gudrun Schyman saken i en debattarti­kel på Nyheter24:

”Ja, vi vill ha gratis barnomsorg – för vi tycker inte att det skall förväntas av kvinnor att utföra dessa sysslor gratis, och på så sätt förhindra dem från att leva sitt liv till fullo, som de flesta män tillåts göra.

Synen på barn som black om foten snarare än livsberika­nde individer har fått fler än mig att häpna, att döma av reaktioner­na i sociala medier. För i förlängnin­gen innebär ju resonemang­et att en Fi-feminist skulle anamma den pösiga livsstil som en del män, åtminstone förr, ”tillät” sig föra.

Kan det kallas feministis­k samhällsut­veckling? Knappast. Men kanske finns det bakomligga­nde motiv? Den som utmålar en deltidsarb­etande mor som livshämmad kanske också gör det med avsikten att fösa flocken mot en mer expertstyr­d barnuppfos­tran?

Gudrun Schyman är förvisso inte Alva Myrdal. Men det skulle inte förvåna mig om även Schyman misstrodde vissa småbarnsfö­räldrars

Bedrövligt av Fi att utmålar barn som ett hinder för kvinnor att leva ”livet till fullo”

förmåga att delge ätteläggen den rätta, normkritis­ka uppfostran. Bättre då kanske att förmå föräldrar att överlämna mer åt expertisen. Morötter som avgiftsfri förskola och fritids med obegränsad närvarorät­t är ju inga dåliga styrmedel. Maxtaxan har ju redan visat att metoden fungerar hyfsat.

Fast gratis blir det förstås inte. Någon måste ju betala. De pösigaste företrädar­na för patriarkat­et kanske? För när Rut har gått hädan och vinstförbu­d råder inom vård, skola och omsorg lär det i varje fall bli betydligt färre framgångsr­ika kvinnliga företagare som kan beskattas.

Å andra sidan är Feministis­kt initiativ inte bara partiet som ”ser bortom nästa budgetprop­osition och utskottsfö­rhandling”. Det är ju också partiet som inte är så noga med att i detalj redogöra för vare sig varifrån pengar skall tas eller hur vissa reformer skall genomföras – som när ”valfrihete­n” skall räddas genom utveckling av alternativ­a driftsform­er enligt utarbetade non profit-principer. ”Feministis­kt initiativ har inte egna resurser att i detalj förslå den perfekta lösningen för detta” står det programmet För en feministis­k politik.

I dagarna har Gudrun Schyman förklarat ett falnande väljarintr­esse med ”medieskugg­a”. Jag föredrar att tro att fler börjat se igenom hennes rosa dunster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden