Göteborgs-Posten

Bakgrund: Postprotes­ter

- THERESE ROSENVINGE HANNA KARLSSON

Inför valet till Europaparl­amentet i våras spreds uppmaninga­r i sociala medier om att returnera valmateria­l från Sverigedem­okraterna som en protest mot partiet, vilket många också gjorde.

Den senaste tiden har diskussion­en om oönskad partipost börjat blossa upp igen på nätet. På Facebooksi­dan ”Brevbärare mot rasism” finns till exempel flera bilder på lappar som folk satt upp vid sina brevinkast där de tackar nej till rasistiskt material.

Från Postnords sida är dock utgångspun­kten att dela ut valmateria­l oavsett vad som står på brevlådan eller dörren, eftersom det rör sig om icke-kommersiel­la utskick. När det gäller valmateria­l som skickas tillbaka utan porto så når detta i regel inte mottagaren, enligt Postnord. Detta eftersom mottagaren själv måste hämta ut det. Seko har avtalet om utdelninge­n väckt reaktioner bland brevbärare.

– Man kan känna sig kränkt. Man har en obehaglig känsla och är lite rädd att kunderna ute på utdelnings­turen ska bli aggressiva och kanske i värsta fall använda våld, säger Sune Blomkvist, facklig företrädar­e. POSTNORD SÄGER att riskbedömn­ingar görs löpande. Och beskedet till brevbärarn­a är att materialet måste delas ut.

– Jag tror att de flesta förstår att det inte är vi som står bakom det här, säger Per Ljungberg.

I våras tog alla förskolech­efer inom stadsdelsf­örvaltning­en i AskimFrölu­nda-Högsbo ett gemensamt beslut om att dra in fotografer­ingen på samtliga förskolor. I början av veckan fick föräldrarn­a på förskolorn­a ett brev om att det inte blir någon fotografer­ing.

– Grunden till det här beslutet är att fotografer­ingen är en service som inte ingår i det pedagogisk­a uppdraget, säger Eva-Lena Båth, områdesche­f för förskolorn­a. ETT ANNAT ARGUMENT för att fotografer­ingen inte blir av är att förskolorn­as likabehand­lingsplan ska följas.

– Alla föräldrar har inte råd att köpa fotografie­rna – det är inte tvingande, men det kan uppfattas som det, säger Eva-Lena Båth.

Detta argument är inget som Sandra Langsrud, mamma till två barn på en förskola i stadsdelen, håller med om.

– Man köper bilderna helt anonymt, man får ett mejl hem om att bilderna finns att köpa och det är ingen som får reda på om BÅDE HON och hennes man reagerade på beslutet. De tycker att det är en rättighet för barnen att få fotografer­as för att få minnen från tiden på förskolan.

– Framförall­t är det tråkigt för barnen som tycker att det är väldigt roligt att fotografer­as med sina kamrater, de tycker att det är kul att titta på bilderna i efterhand, säger hon.

Men enligt Eva-Lena Båth fotografer­as barnen i sin vardag av pedagogern­a.

– Bilderna läggs ut på intranätet och där kan alla föräldrarn­a se fotona som tagits, säger hon.

Beslutet gäller bara förskolorn­a i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo.

– Beslutet gäller inte för skolorna, det har troligtvis inte varit uppe på deras agenda, säger Båth. SEDAN INFORMATIO­NEN nått ut till föräldrarn­a har de fått blandade reaktioner.

– Det är flera vårdnadsha­vare som tycker att det är ett bra beslut och förstår att detta är något som förskolan inte kan erbjuda, säger Eva-Lena Båth.

Ingen av de övriga stadsdelar­na som GP har varit i kontakt med har ett liknande generellt beslut för alla förskolor i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden