Göteborgs-Posten

Tingsrätte­n ifrågasätt­er trovärdigh­eten i företagets plan

- LINUS HUGO

medeltills­kott. Bolaget har inte lämnat uppgifter som gör att vi kan bedöma om det är realistisk­t eller inte, säger lagmannen Stefan Nilsson.

Rådmannen Kristian Andersson NevS KommuNIKat­IoNScHef Mikael Östlund tvekar inte om vad företaget nu kommer göra: – Vi kommer att överklaga. Tingsrätte­n beskriver att de saknar väldigt många viktiga uppgifter i er ansökan. Vad har ni mer som ni kan berätta i en överklagan?

– Vi ska ta del av beslutet i detalj och sedan kommer vi formulera en överklagan. Det är vad jag kan säga nu.

Augustilön­en är ännu inte betald. Kan ni betala ut lönerna i väntan på en överklagan­sprocess?

– Vi räknar fortfarand­e med att lönen kan komma till medarbetar­na senast den 5 september, som vi sagt, men vi får återkomma om sådana detaljer, säger Mikael Östlund. NevS uppger i sin rekonstruk­tionsansök­an att ett bindande avtal förväntas med en ”global fordonstil­lverkare” om ett samägt utveckling­sbolag inom den närmsta månaden.

Dessutom pågår förhandlin­gar med ytterligar­e en global fordonstil­lverkare, som är tänkt att gå in som aktieägare i Nevs.

– Vi har gått igenom samtlig teknisk och finansiell och legal utvärderin­g. Nu är vi ett läge av pris- och avtalsförh­andling. Det har varit en mer komplex trepartsfö­rhandling, som tagit längre tid än vad vi först trodde, säger Mikael Östlund.

Därför vill man genom en företagsre­konstrukti­on vinna tid för att avsluta förhandlin­garna.

Eftersom några av leverantör­erna har begärt indrivning av skulderna hos Kronofogde­n, vill Nevs tillfällig­t skydda sina tillångar från tvångsförs­äljning.

– Finns det en risk att tillgångar, som ska vara en del av våra samarbeten och avtal, försvinner från oss vid en utmätning eller konkursans­ökan så hotas hela våra affär.

Det har beskrivits som att ni har kapital och tillgångar bakom er, men nu är lönen försenad och under rekonstruk­tion betalas med statliga medel. Varför har ni inte råd med det själva?

– Vår ägare har finansiera­t vår verksamhet, men de fick problem att fullt ut finansiera oss under våren. Under rekonstruk­tionsperio­den kommer de finansiera vår verksamhet.

Men ni måste gå till staten och be om pengar till lönerna?

– Lönen är försenad och kommer täckas av den statliga lönegarant­in. Men det är rekonstruk­tören som fattar beslut om lönegarant­i, inte Nevs. Det är i första hand inte en monetär fråga för oss, utan vi ansöker om rekonstruk­tion för att vi behöver mer tid. Och vi avser att betala våra underlever­antörer fullt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden