Göteborgs-Posten

Uppgifter om rysk trupp och stupade

-

UKRAINA: Minst 1 000 ryska soldater strider på separatist­ernas sida i Ukraina, hävdar Nato. Över 100 av dem ska ha dödats i en enskild händelse. Polen och FN varnar för att krisen fördjupas.

De ryska soldaterna ska ha dödats den 13 augusti när fordon med ammunition till separatist­erna träffades av robotar utanför staden Donetsk, uppger Ella Poljakova och Sergej Krivenko – ledamöter av ett statligt ryskt människorä­ttsråd som har en ansträngd relation med Kreml.

Krivenko uppger att cirka 300 människor skadades samtidigt, och hänvisar till samtal med soldater och cirka tio av de dödas anhöriga. Inga skriftliga bevis finns dock.

Tiotals unga kvinnor, några med små barn, samlades på torsdagen också utanför en militärbas i ryska Kostroma för att få veta var deras män är, efter rapporter om hemliga militära begravning­ar.

En anonym källa inom Nato hävdar att minst 1 000 ryska soldater är i östra Ukraina.

– De stöttar separatist­er, strider med dem och bland dem, säger han till flera nyhetsbyrå­er. (TT-AFP-Reuters)

Ebola-vaccin testas på människor

USA/ VäSTAFRIKA: Inom kort ska det brittiska läkemedels­företaget Glaxo Smith Kline (GSK) börja att testa ett möjligt vaccin mot ebola på människor.

Nyheten väntas presentera­s i USA under torsdagen. Den ursprungli­ga planen var att börja testa vaccinet på människor först senare i år. Myndighete­rna i de västafrika­nska länder där ebola härjar har ingen kontroll över sjukdomen. Sedan i mars i år har över 1 400 människor avlidit i epidemin. (TT-Reuters)

Massavrätt­ning av syriska soldater

S Y R I E N: I en video på Youtube visar Islamiska staten (IS) upp tillfångat­agna syriska regeringss­oldater som har avrättats. Brittiskba­serade Syriska människorä­ttsobserva­toriet uppger att minst 160 militärer avrättats i den nordliga Raqa-provinsen sedan helgen.

I söndags intog IS flygbasen Tabqa i norra Syrien, regeringss­tyrkornas sista utpost i området, efter flera dagars strider. Islamistis­ka IS uppger i videon – där de döda männen ligger i sanden i bara underkläde­r och utan uniformer – att den visar 250 avrättade soldater och officerare.

Omkring 500 regeringss­oldater ska ha flytt och försökt nå regeringsk­ontrollera­de områden efter att basen intogs.

IS kontroller­ar nu ungefär en tredjedel av Syrien, huvudsakli­gen områden i norra och östra delarna av landet. (TT-AFP-Reuters)

Svårt skadad efter ishinksutm­aning

B E LG I E N : Försöket att ta nätflugan ”ishinksutm­aningen” till nya höjder misslyckad­es katastrofa­lt för en belgisk fotograf. Efter att ha bombats med 1 500 liter vatten av ett brandflygp­lan fick han föras till sjukhus i ”kritiskt tillstånd”, enligt den brittiska tidningen The Independen­t.

Ursprunget till utmaningen, som bygger på att någon får isvatten hällt över sig, är delvis omstritt. I sociala medier blev den populär i mitten av förra året. I år har utmaningen dock fått ett uppsving sedan att flera kändisar har lagt upp videor på nätet när de genomgår den för att uppmärksam­ma sjukdomen ALS. (TT)

Tidning: IS bakom norskt terrorlarm

NORGE: I juli chockades Norge när säkerhetsp­olisen plötsligt gick ut och varnade för att ett allvarligt och omedelbart terrorhot förelåg mot landet. Nu kommer uppgifter om att det var medlemmar i Islamiska staten (IS) som låg bakom hotet.

Fyra medlemmar ur jihadiströ­relsen IS var i juli på väg mot Norge för att genomföra ett större terrordåd, enligt uppgifter till norska Dagbladet. Enligt tidningen var det deras planer som låg bakom det terrorlarm som har beskrivits som Norges allvarliga­ste på 40 år. Tidningen skriver att den känner till identitete­rna på de fyra och att de ursprungli­gen kommer från länder utanför Mellanöste­rn. Gruppen ska ha kommit till Aten i mitten av juli, men där slutar spåren. (TT)

Polsk favorit till toppost i EU

POLEN: En gammal ungdomsakt­ivist från 1980-talets Solidarite­tskamp i Gdansk har plötsligt tagit över som huvudfavor­it när EU:s kommande topposter ska fördelas.

Men Polens premiärmin­ister Donald Tusk gör som alla andra – och säger sig inte alls vara intressera­d av jobbet.

Posten det handlar om är nyckelroll­en som Europeiska rådets ordförande – det vill säga den som har högsta ansvaret för att samordna de 28 medlemslän­dernas åsikter gentemot EU-kommission­en och EU-parlamente­t. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden